Jonas Albjär skär upp viltkött. Foto: SVT

Viltuppfödarna: ”Ökad efterfrågan på viltkött”

Publicerad

De senaste åren har viltköttet blivit allt mer populärt att ha på de svenska matborden. Flera viltuppfödare som SVT Nyheter Halland varit i kontakt med berättar att de märker av en ökad efterfrågan. Skälen tros vara etik och miljötänk.

– Vi började med det som en hobby. Förra året insåg vi måste arbeta heltid med det här för att hinna slakta och sälja allt kött till kunderna, säger Vivanne Albjär.

Tillsammans med Jonas och sina två barn har hon drivit sitt vilthägn några kilometer utanför Laholm sedan 2007. Innanför stängslet föds kronhjort, dovhjort och mufflonfår upp. De strövar fritt i hägnet innan de senare går till slakt och försäljning. Utöver det får familjen även in viltkött från jägare, däribland älg, rådjur och vildsvin.

”Bättre med lokalt”

– Det är allt ifrån småbarnsfamiljer till pensionärer som köper. Jag tror det handlar om det etiska. Det här är ett naturligare sätt att hantera köttet, säger Vivianne Albjär.

Jonas instämmer och menar att det även finns ett visst miljötänk om man ska se till heltheten.

– Det måste vara bättre att köpa lokalt än att flytta mat över hela världen som redan finns här, säger han.

Inte orolig

Enligt siffror från Jordbruksverket har förbrukningen av svenskt kött ökat i Sverige samtidigt som det importerade köttet minskar. Ser man på svensakrnas köttförbrukning överlag har det sedan 2017 varit på väg neråt. Men det är inget som oroar familjen Albjär.

– I framtiden tror jag att folk kommer äta mer viltkött, säger Vivianne Albjär.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.