Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ox2 blev inte beviljade sin ansökan om 67 vindkraftverk i Kattegatt Syd, där Vattenfall ska ha sin park. Däremot fick de grönt ljus för Galene, alltså ett delområde på 21 turbiner ett par mil utanför Varbergs kust. Foto: SVT

OX2 får bara tillstånd till en fjärdedel av sina planer på vindkraft i Kattegatt: ”Ändå glada”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska OX2 är ett av företagen som under tisdagen fick grönt ljus av regeringen att bygga en vindkraftspark utanför Hallandskusten. Trots att företaget enbart beviljas en fjärdedel av vad de ansökt om hänger de inte läpp.

– Vi är jätteglada över beslutet att få bygga och tillföra mer förnybar energi till Halland och Västra Götaland som behöver mer kraft inom kort, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för den havsbaserade vindkraften på OX2.

Företaget får nu sätta upp 21 vindkraftverk i höjd med Varberg.

Vindkraft i Halland

Även ja till Kattegatt syd

Hon säger att det känns extra stort steg eftersom det är den första aktören förutom Vattenfall som beviljats tillstånd till havsbaserad vindkraft inom Sveriges ekonomiska zon.

Bolaget Vattenfall fick däremot under tisdagen igenom sin ansökan om 80 vindkraftverk i vindkraftsparken Kattegatt Syd utanför Falkenberg.

I klippet ovan pratar hon om nästa steg för parken Galene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Halland

Mer i ämnet