Foto: SVT

VM-succé – turister spenderade 51,6 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Bordtennis-VM i Halmstad innebar klirr i kassorna för halländska företag.

Under våren 2018 pågick VM i bordtennis i Halmstad. Resultat var en succé. Förrutom 291 miljoner tv-tittare i världen så spenderade spelare, ledare och besökare hela 51,6 miljoner kronor på plats i Halland.

– Det låg verkligen över våra förväntningar. Det måste vara bra att så många miljoner kan gå till lokala företag, säger Ann Johansson, chef för projekt och evenemang på Destination Halmstad.

VM i bordtennis 2018

Spenderade nästan 1 800 kronor per dag

Enligt den turistekonomiska rapporten som har tagits fram gjorde den genomsnittliga besökaren nästan av med 1800 kronor per dag. Totalt bland alla besökare spenderades 21,4 miljoner till boende och 30,2 miljoner gick till konsumtion.

Men det var inte bara turisterna som bidrog ekonomiskt till länet. Nästan 28 miljoner betalades ut till aktörer som levererade varor och tjänster till mästerskapet.

– Boende och verksamma i hela Halland har ställt upp och bidragit till att det blev ett otroligt lyckat mästerskap och därför är det extra roligt att se vilka ekonomiska långsiktiga positiva effekter evenemanget har gett regionen, säger Ann Johansson.

Siffror: Turistomsättningen under bordtennis-VM

51,6 miljoner kronor blev den totala turistomsättningen, varav cirka 21,4 miljoner kronor gick till logi/boende och cirka 30,2 miljoner kronor gick till konsumtion.

57 procent av den totala turistomsättningen stod spelare, ledare och förbundsdelegater för, medan publiken och dess medföljare stod för resterande 43 procent.

784 kronor per dag spenderade den genomsnittlige dagpendlaren, det vill säga en VM-besökare som inte bor i Halmstad och återvände till sin permanentbostad på kvällen.

1 311 kronor per dag spenderade den genomsnittlige övernattaren och därtill ytterligare 458 kronor för logi/boende.

Källa: Upplevelseinstitutets turistekonomiska rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i bordtennis 2018

Mer i ämnet