Varbergs tränare Jörgen Wålemark besviken efter spekulationer på mikrobloggen Twitter om Varbergs storseger dagen före den inställda matchen mellan IFK Göteborg och AIK. Foto: Skärmdump Twitter / SVT

Wålemark slår tillbaka efter snack om matchfix

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den allsvenska matchen IFK Göteborg-AIK på torsdagen ställdes in efter matchfixningsförsök startades spekulationer på sociala medier om Varbergs Bois storseger mot Gais dagen före.

– Alla kan inte dras med i smutsen, säger Varbergs tränare Jörgen Wålemark till SVT.

I onsdags imponerades stora delar av fotbollssverige av Varbergs storseger i superettan med 7-1 mot Gais. Före matchen hade Varberg gjort nio mål på sju omgångar och efter torsdagens nyhet om att IFK Göteborg-AIK ställts in på grund av matchfixningsförsök startade spekulationer på sociala medier.

LÄS MER: Göteborg-AIK ställs in efter matchfixningsförsök

Matchfixningsskandalen i Allsvenskan

LÄS MER: IFK-toppen: ”Fler spelare har kontaktats”

På mikrobloggen Twitter (se skärmdump) skriver en användare ”dags att granska Varberg-Gais, 7-1 igår. Spanade in lite målklipp och det ser mycket tveksamt ut vid några av dessa”. En annan skriver ”kanske orättvist men man börjar direkt tänka på Varberg-Gais? 7-1”.

”Givetvis inte roligt”

När SVT Nyheter Halland ringer upp Varbergs tränare Jörgen Wålemark kommenterar han sammanbitet snacket på nätet.

– Det är givetvis inte roligt men alla kan ju inte dras med i smutsen på grund av något sånt, säger han.

Diskuterar en gång i månaden

Han berättar att truppen är noggranna med att en gång i månaden ta upp ämnet matchfixning och då ha en öppen dialog. Dessutom har de redan tidigare haft utbildningar med Svenska fotbollförbundet om hur man ska agera.

– Vi måste ha vaksamhet på att kriminella kan försöka ta sig in i fotbollen. Det finns många bettingbolag runt omkring och pengar att tjäna, säger Jörgen Wålemark och fortsätter:

– Vi tar ansvar för våra spelare och det är det viktigaste för vår del. Noggrannhet och vaksamhet är det som gäller. Det som hänt (apropå IFK Göteborg-AIK) är hemskt och det är något vi måste få bort helt från fotbollen.

Fotbollförbundet: ”Vi har noterat resultatet”

Inom Gais-ledningen finns bara en förklaring till det ovanliga resultatet:

– Vi kan konstatera att vi var oacceptabelt genomusla, både lag och ledning kollapsade totalt, säger klubbchefen Erik Bergkvist.

LÄS MER: Gais förnekar spekulationer om matchfixning efter 7-1

Och Svenska fotbollförbundet vill inte säga huruvida man utreder misstänkt matchfixning i samband med matchen.

– Vi har noterat resultatet, absolut. Och det är ett ovanligt resultat på den nivån. Men mer än så kan jag inte säga om det, säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet.

Vi söker även Halmstad BK:s tränare Jan Jönsson samt Falkenberg FF:s tränare Hans Eklund för att höra hur klubbarna arbetar med matchfixningsproblemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixningsskandalen i Allsvenskan

Mer i ämnet