Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad krävs för att driva en skola som föräldrakooperativ? Häng med till Ysbyskolan i klippet. Foto: Emelie Skoog

Ysbyskolan i Laholm var nedläggningshotad – drivs i dag av föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

För nio år sedan beslutade Laholms kommun att lägga ned Ysbyskolan. Då bestämde sig en grupp föräldrar för att ta över verksamheten. I dag är skolan fortfarande i full drift och har ökat elevantalet.

I mitten av februari gick Laholms kommun ut med uppgiften att Ahlaskolan och Genevadsskolan kan läggas ner.

Förslaget har lagts fram av utbildningsförvaltningen till den styrande koalitionen Ansvar för Laholm. Bakgrunden är det ekonomiska läget i kommunen.

Förslaget har kritiserats av föräldrar som bland annat menar att kommunen sparar på barnens framtid och att det inte är lika tryggt på större skolor.

Men det finns exempel där föräldrar har drivit skolor vidare, efter att kommunen beslutat att lägga ner dem. En av dem är Ysbyskolan i Laholm.

Vad krävs för att driva en skola som föräldrakooperativ? Vilka är utmaningarna? Häng med till Ysbyskolan i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur gick det till när skolan togs över av föräldrarna? Starta klippet för att höra gamla styrelsen berätta. Foto: Emelie Skoog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.