Foto: privat

10-åriga Ella slussades mellan sjukhus med bruten arm

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Ella från Helsingborg bröt armen på två ställen. Nu berättar föräldrarna om sin mardrömslika upplevelse av att slussas mellan sjukhusen i Helsingborg och Kristianstad.

Det är under ett besök på ett lekland i Helsingborg som 10-åriga Ella studsar studsmatta, plötsligt faller och landar på armen.

– När studsen är färdig ser jag att armen är av och ringer direkt 112. Ella är jätterädd och orolig och det gör så klart ont, berättar mamma Josephine Billving.

Ambulansen kommer snabbt och Ella förs till akuten. Armen är bruten på två ställen visar det sig efter en röntgenundersökning. Nu kommer det första jobbiga beskedet.

– De sa att det inte fanns några platser i Helsingborg men att de hade pratat med sjukhuset i Kristianstad och att operationen kunde ske där men först morgonen därpå.

Försökte förklara

Lasarettet ordnar med en taxi som åker med familjen till Kristianstad på fredagkvällen

– Ella tyckte det var jobbigt. Hon var rädd och som liten förstår man inte men vi försökte förklara, säger mamma Josephine Billving.

I Helsingborg hade Ella fått ett provisoriskt gips. Handen på den brutna armen måste hon hålla upp med sin andra hand eftersom den annars bara hänger, berättar Josephine Billving. Ella förbereds för operation och får en sömntablett för att kunna sova.

Nästa morgon är det dags. Ella har sovit dåligt, inte fått äta och är gnällig. Men nu får hon dropp och venkateter, berättar mamman. Innan lunch blir det operation, är beskedet. Tiden går. Efter klockan 12 kommer så läkaren in för andra gången.

– Han säger nu att han inte fattar varför Helsingborg har skickat oss och att det är lika bra att vi åker hem eftersom det är för sent att operera efter kl 12, säger Josephine Billving.

Tarmoperation drog ut på tiden

Enligt Gert Uno Larsson överläkare vid sjukhuset i Kristianstad var det en tarmoperation på sjukhuset i Kristianstad som drog ut på tiden som gjorde Ellas brutna underarm fick vänta. Det fanns heller ingen möjlighet att förutse att så skulle bli fallet på förhand, menar han.

– Ingen av oss har facit på förhand eller kan veta att operationsavdelningen kommer att bli så blockerad.

LÄS MER: ”Ibland blir det tjockt på operationsavdelningarna”

Efter ytterligare kontakt med lasarettet i Helsingborg får familjen beskedet att de ska få en tid för operation på söndag morgon istället. Den här gången blir operationen av.

– De var jättevänliga. Det gick jättebra, säger Josephine Billving.

Nu är Ella hemma igen men känslan av en kaotisk och jobbig upplevelse av vården sitter kvar.

– Jag känner mig chockad över hela händelsen, att man kan jonglera så med ett barn, säger Josephine Billving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.