”Ibland blir det tjockt på avdelningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en tarmoperation som drog ut på tiden som gjorde att 10-åriga Ella fick vända hem till Helsingborg igen med sin brutna arm.

– När operationsresurserna behövs för allvarliga tillstånd som inte kan vänta så kan man inte skjuta upp det för att operera ett barn. På helgerna har vi begränsat med operationsresurser, säger Gert Uno Larsson, medicinskt ledningsansvarig och överläkare på sjukhuset i Kristianstad.

Enligt överenskommelsen mellan sjukhusen så ska Kristianstad ta emot barn med ortopediska skador som behöver opereras när barnavdelningen i Helsingborg inte har kapacitet att ta emot dem.

– Det fungerar i allmänhet bra. När man bestämmer sig för att skicka ett barn från Helsingborg så kan det vara bättre om alternativet annars är vänta några dagar med operation, säger han.

Enligt Gert Uno Larsson var det en tarmoperation på sjukhuset i Kristianstad som drog ut på tiden som gjorde Ellas brutna underarm fick vänta. Det fanns heller ingen möjlighet att förutse att så skulle bli fallet på förhand, menar han.

– Ingen av oss har facit på förhand eller kan veta att operationsavdelningen kommer att bli så blockerad.

Vad säger du om familjens kritik mot det bemötande de fick vid sjukhuset i Kristianstad?

– Det är svårt för mig att ha åsikter om det eftersom att jag inte var där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.