11-årige Teo Terjestam glömdes kvar när biblioteket bommade igen för dagen. Foto: TT/Privat

11-åring låstes in på bibliotek: ”Jag blev lite rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i söndags som 11-årige Teo Terjestam skulle träffa en kompis på biblioteket i Höganäs. När kompisen inte är där ska Teo lämna men upptäcker att alla dörrar är låsta. Han är ensam kvar och kommer inte ut.

Det var Kvällsposten som var först med att rapportera om 11-åringens fångenskap på biblioteket. Han skulle träffa sin vän på bibliotekets nedanvåning. Medan han letar efter kompisen, som inte är där, hinner personalen stänga och gå hem.

– Jag tänkte att det borde finnas en väg ut men alla dörrar och fönster var låsta, säger Teo Terjestam när SVT Nyheter Helsingborg pratar med honom under måndagen.

Höganäs

– Jag blev först lite rädd men lugnade mig sen, säger han.

Polis och väktare larmades

Med knappt något batteri kvar i mobilen ringer han sin kompis som i sin tur tar kontakt med Teos mamma. Därefter kopplas både polis och Securitas in.

– Jag fick kontakt med Securitas som sa att väktare var på väg men jag kom fram först, säger bibliotekschef Terese Blandford.

Allt som allt fick Teo vara instängd i 1,5 timme innan bibliotekschefen kom och öppnade. Teo såg under tiden till att hålla sig sysselsatt.

– Jag hittade ett piano som jag satt och spelade på och tog det lugnt, säger Teo Terjestam

Brustit i rutinerna

Biblioteket ska ha som rutin att kolla genom lokalerna innan de stänger. Enligt Terese Blandford är det där det gått fel.

– Vi är jätteledsna, vi kan inte annat än att ta på oss det här. Jag har haft kontakt med familjen och han mådde helt okej igår, det blev ändå ett lyckligt slut, säger hon.

Under måndagseftermiddagen gav biblioteket choklad och böcker till Teo som plåster på såren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höganäs

Mer i ämnet