Den nedkörda elstolpen som släckte Höganäs – Nu hamnar ersättningsfrågorna i tingsrätten. Foto: Johan Nilsson/TT

Höganäs Energi stämmer Öresundskraft

Uppdaterad
Publicerad

Höganäs Energi stämmer nu energibolaget Öresundskraft för det långa strömavbrottet som ägde rum i Kullabygden förra sommaren då en lastbilschaufför körde in i en kraftledningsstolpe.

Den 6 juni förra året körde en lastbilschaufför av väg 107 och mejade ner en stolpe, där båda huvudkraftledningarna till Höganäs kommuns strömförsörjning satt.

Nedkörningen orsakade att alla invånare i Kullabygden samt även delar av Åstorp och Bjuv, blev utan ström i upp till 20 timmar.

Höganäs

Stolpen ägs av Öresundskraft och det är därför som Höganäs Energi nu stämmer bolaget på sammanlagt 18,2 miljoner kronor.

Väntad stämning

– Det här är vår enda chans att få våra pengar. Eftersom Öresundskraft inte vill betala frivilligt, är det här vår enda väg att komma fram, säger Benny Ulmestig vd för Höganäs Energi, till SVT Nyheter Helsingborg.

På Öresundskraft är man inte förvånad:

– Det var väntat och vi för nu en dialog genom våra advokater, säger Håkan Rannestig, distributionschef på Öresundskraft till SVT.

Stor oenighet

Enligt Öresundskraft  står de mitt i två juridiska processer samtidigt. Den ena mot Höganäs Energi och den andra mot åkeriet som ansvarar för lastbilen.

– Vi vill gärna se att åkeriprocessen först blir klar. När vi vet vem som har ansvar för vad, kommer vi därefter att ta vårt fulla ansvar, säger Håkan Rannestig, på Öresundskraft.

– Vi lägger oss inte i deras process med åkeriet. Vi hoppas bara att någon tar ansvar för ledningen. Vi tycker att man borde ha satt ett påkörningsskydd på den här stolpen långt tidigare. Det är inte helt ovanligt att en bil kör av vägen och den risken måste man som ledningsägare räkna med, säger Benny Ulmestig på Höganäs Energi.

Målet kommer avgöras vid Helsingborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höganäs

Mer i ämnet