Idag byter 140 pendlare bilen mot cykeln i Helsingborg: ”Folk är bekväma”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs stad satsar 100 miljoner kronor om året, både 2022 och 2023 på att bygga ut cykelbanor och annan cykelinfrastruktur. Trots det har invånarna inte börjat cykla mer på tio år.

2022 utsåg Cykelfrämjandet Helsingborg till Sveriges bästa cykelstad. Det här trots att cyklandet i kommunen inte ökat på tio år.

Cyklandet ligger dessuotom på en låg nivå jämfört med i övriga Skåne. Den senaste stora resevaneundersökningen som gjordes 2018 visade att 16 procent av resorna i Skåne sker med cykel, i Helsingborg är det 11 procent.

Det är även betydligt lägre än i både Lund och i Malmö, se faktarutan.

– Det är tyvärr ingenting som tyder på att cyklingen ökat i Helsingborg sedan sista stora mätningen 2018, konstaterar Emma Kangas som är projektledare på miljöförvaltingen.

Viktigt för klimatet – redan missat delmål

Det baserar Emma Kangas bland annat på stadens nio mätpunkter av passerande cyklar på stora cykelstråk där både vanliga cyklar och elcyklar mäts men inte elsparkcyklar.

Hör hur staden vill få fler att cykla i klippet.

Stadens klimatmål är att ha nettonollutsläpp om sju år, alltså 2030.

I en uppföljande rapport konstaterar Helsingborg att utsläppen från bilarna måste minska i snabbare takt än vad de gör i dagsläget för att nå detta. Och att framförallt antalet cyklister inte ökar i den takt som är nödvändigt för en hållbar utveckling.

Andel resor med cykel

Skåne: 16 % av resorna sker med cykel.

Helsingborg: 11 % av resorna sker med cykel.

Malmö: 26 % av resorna sker med cykel.

Lund: 27 % av resorna sker med cykel.

Källa: Region Skånes resvaneundersökning 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.