En hemmagjord bomb hittades på Bruksgatan i centrala Helsingborg tidigt på juldagsmorgonen 2019. Foto: Ur polisens förundersökning

21-åring får fängelse för bombbygge

Publicerad

En nu 21-årig man döms för att ha tillverkat en skarp bomb som hittades utanför en nattklubb i centrala Helsingborg på juldagen förra året. Men tingsrätten anser inte att det är bevisat att det var han som placerade bomben på platsen och friar honom därför från misstankarna om försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Boende kring Bruksgatan i centrala Helsingborg fick evakueras tidigt på juldagsmorgonen efter att en person hittat ett mystiskt paket utanför en nattklubb.

Paketet visade sig vara en skarp bomb och vid närmare analys upptäcktes att den också var delvis detonerad. Ett tomtebloss som  fungerade som stubin hade tänts och utlöst en mindre sprängkapsel. Paketet innehöll även en större sprängkapsel som av okänd anledning inte hade utlösts.

Bombpaketet innehöll ett kilo sprängdeg och om den hade exploderat fullt ut hade det funnits stor risk för livsfara för eventuella personer i närheten samt för förstörelse av egendom. Bland annat bedöms splitter kunna färdas flera hundra meter.

Nyårssmäll

Den 21-årige man som åtalades efter händelsen har erkänt att det var han som byggt bomben, efter att han konfronterats med uppgiften att hans DNA hittats på insidan av silvertejp som var virat runt paketet. Därför döms han för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Förklaringen var att han ville tillverka en ”nyårssmäll” tillsammans med en kompis som han inte har velat ange.

Dock anser tingsrätten inte att det är bevisat att det var han som placerade bomben utanför nattklubben och antände den. Ingen bevisning binder honom till platsen och det har inte framkommit något tänkbart motiv till varför han skulle vilja orsaka en explosion där. Själv säger han sig inte ha någon aning om hur den hamnade på Bruksgatan. Han frias därför från misstanken om försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen döms även för narkotikabrott och dopningsbrott och får totalt 10 månaders fängelse.

Såhär rapporterade SVT som händelsen när den inträffade den 25 december 2019:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.