Korsningen Bruksgatan, Möllegränden och Bruksgatan, Södra Kyrkgatan i Helsingborg har spärrats av efter ett larm om misstänkt föremål. Foto: Mikael Nilsson

Misstänkt farligt föremål i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisen spärrade av ett område vid Bruksgatan i Helsingborg efter larm om ett misstänkt föremål under onsdagsmorgonen. Boende i området fick evakueras och nationella bomskyddet larmades till platsen.

Larmet kom från en förbipasserande efter 06-tiden på onsdagen, uppger polisen.

– Vi får in ett larm om ett lådformat föremål som inte ser ut att höra hemma vid en entré till en fastighet, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i region Syd, och fortsätter:

– Vi skickar en patrull dit som vid en första bedömning inte kan utesluta att det rör sig om ett farligt föremål eller inte. Därför kallar vi in bombskyddet, säger Fors.

Delar av centrala Helsingborg spärrades av efter ett larm om misstänkt föremål. Foto: Mikael Nilsson

Korsningarna Bruksgatan-Södra Kyrkgatan och Möllegränden-Bruksgatan spärrades av och omkring ett tiotal personer i angränsande byggnader fick evakueras. Nationella bombskyddet var på plats för en undersökning av det misstänkta föremålet – en låda som polisen inte kunde avfärda som ofarlig.

Avspärrningarna hävda

Senare på förmiddagen lämnade nationella bomskyddet platsen med det misstänkta föremålet, som ska tas om hand för teknisk undersökning. Vid 11-tiden hävdes avspärrningarna och de evakuerade kunde återvända. Händelsen rubriceras som försök till allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot mot grupp.

– Vi tror att det rör sig om en riktig sprängladdning som av okänd anledning inte har exploderat. Exakt svar får vi tidigast om några dagar, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Nationellt forensiskt centrum kommer nu att analysera föremålet.

Klubb på Bruksgatan utsatt för attentat tidigare

Enligt polisen hittades det misstänkta föremålet i ett område med många nattklubbar. År 2015 blev en nattklubb på Bruksgatan utsatt för två attentat, med kraftig sprängladdning och handgranater. Polisen kan inte nuläget bekräfta om det misstänkt farliga föremålet har någon koppling till den tidigare utsatta lokalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer