Foto: Firas Razak

Andra explosionen på fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan ett natten till måndag hördes en kraftig detonation i centrala Helsingborg.

Den kraftiga explosionen inträffade i en klubblokal på Bruksgatan i Helsingborg. På förmiddagen träffade SVT Nyheter Helsingborg Ingela Jonasson som är ute på platsen och går med sin hund, Stina.

– Jag hörde en hög smäll, en knall, och tänkte att detta är mer än en nyårsraket. Stina är så rädd för raketer så hon vaknade också och undrade vad detta var för något. Det var obehagligt, säger Ingela Jonasson som bor intill.

– Vem som helst kunde ha blivit skadad och det visar ingen som helst respekt för medmänniskor eller för samhället i övrigt när man gör sådant här, säger Helsingborgs polischef Sven Holgersson.

”Läskigt”

Ingen skadades av explosionen, men många grannar vaknade av ljudet då flera fönsterrutor krossades.

– Det känns lite läskigt, så klart, att det exploderar i ens omgivning. Det är inte så skoj, säger Ingela Jonasson.

Även byggnader som ligger på andra sidan gatan fick sina rutor krossade i explosionen.

– Inga personer fanns i närheten vid tillfället, men hade det funnits det hade risken varit uppenbar, säger polisens informatör Magnus Lefévre.

Polisen har varit i kontakt med ägaren till klubben som blev mest utsatt, men känner i nuläget inte till några motiv till sprängdådet.

Glas över hela vägen

SVT Nyheter Helsingborgs reporter fanns under morgonen på plats där attentatet skedde. Han vittnar om spåren av en kraftig explosion.

– Det är glas över hela vägen. Det är avspärrat från alla håll, säger han.

Polisen knackar dörr

Under natten har polisens nationella bombgrupp varit på plats och säkrat området, men platsen kommer att vara fortsatt avspärrad i väntan på polisens tekniker.

– Vi har kunnat utesluta handgranat, och allt tyder på att det här är någon kraftigare typ av sprängämne. Mitt folk är där för att tillsammans med kriminaltekniker försöka fastställa vad det är, säger Bertil Olofsson, chef för nationella bombskyddet, till TT.

Polisen genomför dörrknackning och förhör vittnen i området.

Tidigare i höstas rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om hur någon eller några kastat in handgranater i en klubblokal på samma gata. Polisen i Helsingborg bekräftar nu att attentatet riktat sig mot samma lokal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer