• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På mordplatsen växte snart en minnesplats fram. Foto: SVT

23-åring mördades i bil – kända kriminella åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Kända kriminella finns bland de fyra personer som nu åtalas misstänkta för inblandning i mordet på en 23-årig man på Dalhem i augusti förra året. En av dem är också misstänkt för att ha försökt mörda brottsoffrets bror tre månader tidigare. Nu misstänks de ha anlitat en 16-åring för att mörda åt dem.

23-åringen satt i en bil inte långt ifrån sin bostad när han en tidig augustimorgon förra året sköts till döds. Det dröjde inte länge innan en 16-åring från Småland greps misstänkt för mord och grovt vapenbrott.

Sedan dess har utredningen växt, inte minst efter att polisen analyserat den misstänktes telefontrafik och totalt åtalas nu fyra personer för mord eller medhjälp till mord.

Koppling till tidigare mordförsök

Det finns ingen uppenbar koppling mellan brottsoffret och den 16-årige misstänkte mördaren men tre månader före mordet sköts en bror till brottsoffret i en företagslokal på Berga. Enligt uppgifter ska han ha träffats med flera skott.

Brodern, också själv dömd för ett flertal brott och med koppling till ett stort kriminellt nätverk i Helsingborg, överlevde och det ärendet är fortfarande ouppklarat. Men en av de personer som nu åtalas för mordet är också misstänkt för inblandning i mordförsöket på Berga.

– Av allt att döma är det ju någon form av konflikt men exakt vad den består i vill jag inte spekulera i, säger kammaråklagare Magnus Larsson.

Kända kriminella bland de åtalade

Ytterligare en åtalad är en tonåring från Småland som misstänks för medhjälp till mord. Två av de åtalade är kända kriminella i 25-årsåldern som är dömda för inblandning i ett flertal brott.

– Som jag bedömer det så är det de som här nerifrån har planlagt och sett till, i olika utsträckning, att mordet har genomförts av personerna från Småland, säger åklagaren.

Samtliga åtalade förnekar inblandning i mordet men den misstänkte skytten erkänner vapenbrott. Han hade pistolen på sig när han greps.

Mordet är ett av tre mord med kopplingar till organiserad brottslighet i nordvästra Skåne 2023. Det är det andra att leda till åtal såhär långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.