Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 20-årsåldern sköts till döds i Helsingborg på tisdagen. Nu begärs en tonåring häktad misstänkt för dådet. Foto: SVT/Josefine Krischausky

Tonåring häktad misstänkt för mordet på Dalhem

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren som leder utredningen om mordet på Dalhem i Helsingborg i tisdags bedömer att bevisläget mot den misstänkte 16-åringen är gott. Pojken häktades mot sitt nekande på torsdagsförmiddagen. Han är misstänkt för mord och grovt vapenbrott.

Mitt i morgonrusningen på tisdagen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl på Dalhem i Helsingborg. Han ska ha suttit i en bil på Annerovägen när skotten avlossades. På torsdagen har en minnsplats vuxit fram på platsen där bilen stod.

En minnesplats har vuxit fram på platsen där mannen sköts till döds på tisdagsmorgonen. Foto: Caroline Martos/SVT

Ingen uppenbar koppling

Strax efter lunchtid samma dag greps en 16-årig pojke misstänkt för brottet. Tonåringen häktades på torsdagen, på sannolika skäl misstänkt för brotten och åklagaren fick tillstånd att ge honom restriktioner, exempelvis stoppa honom från att ha någon kontakt med omvärlden. Han erkänner vapenbrottet, men inte mordet.

– Han är misstänkt för mord med skjutvapen. Om och var vapnet anträffats vill jag inte gå in på, sa Magnus Larsson, åklagare, under onsdagen.

Pojken är bosatt i Småland och tidigare dömd för mindre brott. Det finns ingen uppenbar koppling mellan brottsoffret och hans misstänkte mördare. Däremot utsattes en anhörig till brottsoffret för ett mordförsök i våras.

Inte hemmahörande Helsingborg

Enligt åklagaren var det vittnesuppgifter och polisens iakttagelser som gjorde att mannen kunde gripas.

Är han känd av polisen sedan tidigare?

– Han är inte hemmahörande Helsingborg men jag har förstått att han är någorlunda känd av polisen på sin hemort, säger Magnus Larsson.

Åklagaren vill inte gå in på tänkbart motiv. Ett omfattande utredningsarbete pågår nu.

– Han är ett barn i lagens mening och då gäller särskild skyndsamhet och speciella regelverk, säger Magnus Larsson.

Såhär sa polischefen Karim Ottosson om händelsen efter att det inträffat:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strax efter klockan sju på tisdagsmorgonen ringde larmare in till polisen från bostadsområdet Dalhem i Helsingborg, efter att ha hört skott avlossas. Därefter kunde polisen hitta och gripa en pojke i övre tonåren. – Jag blir orolig. Det är tragiskt att så unga personer begår så grova brott, säger Karim Ottosson vid polisen i Helsingborg. Foto: Josefine Krischausky / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.