Den 25-årige mannen hittades svårt skadad i ett trapphus i Svalöv och hans liv gick inte att rädda. Foto: Stina Sandström / Mikael Nilsson

25-åring knivhöggs till döds i Svalöv – två män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den 20-årige mannen knivhuggit ihjäl en annan man hjälpte hans kompis honom att göra sig av med de blodiga kläderna och mordvapnet. Det påstår åklagaren som nu åtalar de båda männen för mord respektive grovt skyddande av brottsling.

På kvällen den 19 oktober förra året hittades en svårt skadad 25-årig man i en trappuppgång i centrala Svalöv. Mannen fördes med ambulans till sjukhus där det konstaterades att hans liv inte gick att rädda och tidigt uppstod misstankar om att det var frågan om ett mord.

Efter förhör med personer i 25-åringens närhet riktades polisens misstankar mot en man i 20-årsåldern som greps och anhölls kort därpå. 20-åringen är ingen okänd person för polisen på orten. Han är tidigare dömd för både rån och narkotikabrott. Han fastnade i en tullkontroll i Malmö dagen efter mordet, då han hade narkotika på sig.

En annan man greps samtidigt som 20-åringen, men släpptes senare. Misstankarna mot den mannen är helt avskrivna.

Gjorde sig av med bevis

I mars häktades ytterligare en person misstänkt för inblandning. En 30-årig man misstänks för grovt skyddande av brottsling.

På torsdagen beslutade kammaråklagare Anders Stridh att åtala de två männen, för mord respektive grovt skyddande av brottsling. Enligt åtalet ska 30-åringen ha hjälpt 20-åringen att undanröja bevis genom att samla ihop 20-åringens blodiga kläder och en kniv i en påse och göra sig av med den. Det framgår också att 20-åringen i samband med mordet ha stulit pengar från brottsoffret.

– Rättsläkaren som har undersökt den avlidne har gjort bedömningen att skadorna har uppkommit genom inverkan av kniv, säger åklagare Anders Stridh till SVT.

– I utredningen så finns det två knivar. En som hittades i anslutning till offret och en som den åtalade tagit med sig hem och som sedan undanröjts.

Båda männen förnekar brott. Något motiv är heller inte känt.

– Eftersom den åtalade förnekar brott kan jag inte med säkerhet säga varför han begick gärningen men jag påstår att han i samband med gärningen även stulit pengar från sitt offer, säger åklagare Anders Stridh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.