Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Missbruket ledde Mikael Davidsson in i ett liv på gatan. Nu har han fått ett eget förstahandskontrakt via Bostad först – hans första på tre årtionden. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

30 år av missbruk och hemlöshet – nu har Mikael fått egen lägenhet

Publicerad

Efter år av missbruk förlorade Mikael Davidsson sitt hyreskontrakt i 25-årsåldern. Årtiondena som följde for han in och ut från stödboenden och behandlingshem. I dag är han 57 år och har för första gången på tre decennier ett eget förstahandskontrakt, med hjälp av programmet Bostad först.

När Mikael Davidsson för ett par år sedan blev tillfrågad om han var intresserad av ett boende via Bostad först, ett program som Helsingborgs stad införde 2010 för att motverka hemlöshet, var han kvick med att tacka ja.

Efter årtionden i samhällets periferi blev han plötsligt hoppfull.

– Det kändes som att jag skulle bli en fullvärdig medlem i samhället igen, berättar Mikael Davidsson.

Bostad först riktar sig mot personer som har svårt att hålla kvar en bostad, till följd av missbruk eller psykisk ohälsa. I ett första skede hyr kommunen ut bostäder i andra hand under förutsättning att boendestöd tas emot.

Till skillnad från många andra stödboenden ställs inga krav på behandling eller att missbruket upphör. Förhoppningen är dock att en trygg boendesituation ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för att dessa personer ska få ordning på sin tillvaro. Om allt går bra har de möjlighet att överta kontraktet själva.

”Jag ska i mål”

Men resan från missbruk och hemlöshet var inte spikrak. De första fyra-fem månaderna på den nya adressen fortsatte Mikael Davidsson med droger och bostadssituationen kändes knackig.

– Men någonstans föll polletten ner – att det här kan bli mitt om jag sköter mig. Jag tog in på behandling, skaffade mig en god man och gör vad som krävs. Jag ska i mål helt enkelt.

Insikten att någon trodde på honom gav honom en knuff i rätt riktning. För första gången på länge upplevde han att han hade ett förtroende att förvalta. Det förtroendet har varit avgörande för resan tillbaka från missbruket.

I dag arbetar Mikael Davidsson som vaktmästare och bor tillsammans med sin amstaff Atlas. Mikael har varit drogfri i ungefär 18 månader och sedan maj är förstahandskontraktet hans.

Hör mer om Mikaels resa i klippan ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.