Bostad först riktar sig mot personer som har svårt att hålla kvar i en bostad, till följd av missbruk eller psykisk ohälsa. Som namnet antyder utgår modellen från grundprincipen att ett hem är en viktig förutsättning för att kunna ta tag i andra problem. Det behövs en bostad först.
Helsingborgs stad var tillsammans med Stockholm först i Sverige att introducera detta arbetssätt för att få bukt på hemlöshet. Sedan starten 2010 har metoden uppvisat goda resultat.
– Allt har inte varit guld och gröna skogar, men vi lär oss hela tiden. Det vi kan se är att vi har en förhållandevis hög kvarboendeprocent. Vi når nästan upp till målen, berättar Sara Hjert, sektionschef på Bostad först Helsingborg.
Landskrona tar efter
Nu vill Landskrona göra detsamma.
– I stället för det här stelbenta som ett samhälle lätt är, hjälper man till utifrån människorna och deras behov, menar Torbjörn Brorsson (M), ordförande i Landskronas individ- och familjenämnd.
Han ser positivt på beslutet att införa Bostad först och det fanns en stor politisk enighet.
– Vi håller ihop politiskt. Vi vill samma sak, tillsammans med de som arbetar med detta varje dag. Jag tror att det är en framgångsfaktor.
Men att införa modellen i Landskrona var faktiskt redan på tapeten år 2016. Enligt Torbjörn Brorsson (M) har processen dock stått still sedan dess. Först i början av 2023 tillsattes utredningen för dess implementering. Nu är förhoppningen att arbetet ska vara igång i början av nästa år.
Hör Torbjörn Brorsson (M) berätta mer i inslaget ovan.