Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera års intresse för boendemodellen Bostad först är Landskrona nu i startgroparna för projektet. Torbjörn Brorsson (M) ser positivt på metoden, som tar ett nytt grepp om hemlöshetsfrågan. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Efter framgångar i Helsingborg – nu inför Landskrona modellen Bostad först

Publicerad

Trots att det är en mänsklig rättighet att ha tak över huvudet är hemlöshet ett utbrett samhällsproblem. Helsingborg var först i landet att införa modellen Bostad först – nu följer Landskrona i samma fotspår.

Bostad först riktar sig mot personer som har svårt att hålla kvar i en bostad, till följd av missbruk eller psykisk ohälsa. Som namnet antyder utgår modellen från grundprincipen att ett hem är en viktig förutsättning för att kunna ta tag i andra problem. Det behövs en bostad först.

Helsingborgs stad var tillsammans med Stockholm först i Sverige att introducera detta arbetssätt för att få bukt på hemlöshet. Sedan starten 2010 har metoden uppvisat goda resultat.

– Allt har inte varit guld och gröna skogar, men vi lär oss hela tiden. Det vi kan se är att vi har en förhållandevis hög kvarboendeprocent. Vi når nästan upp till målen, berättar Sara Hjert, sektionschef på Bostad först Helsingborg.

Landskrona tar efter

Nu vill Landskrona göra detsamma.

– I stället för det här stelbenta som ett samhälle lätt är, hjälper man till utifrån människorna och deras behov, menar Torbjörn Brorsson (M), ordförande i Landskronas individ- och familjenämnd.

Han ser positivt på beslutet att införa Bostad först och det fanns en stor politisk enighet.

– Vi håller ihop politiskt. Vi vill samma sak, tillsammans med de som arbetar med detta varje dag. Jag tror att det är en framgångsfaktor.

Men att införa modellen i Landskrona var faktiskt redan på tapeten år 2016. Enligt Torbjörn Brorsson (M) har processen dock stått still sedan dess. Först i början av 2023 tillsattes utredningen för dess implementering. Nu är förhoppningen att arbetet ska vara igång i början av nästa år.

Hör Torbjörn Brorsson (M) berätta mer i inslaget ovan.

Vad är Bostad först?

• Bostad först har som målsättning att erbjuda hemlösa människor en permanent bostad. Modellen är distinkt från många andra boendelösningar för hemlösa. Det ställs inga krav på att hyresgästen tar emot behandling eller att missbruk upphör.

• I samband med att bostad erbjuds tar Bostad först-teamet och den nya hyresgästen fram en gemensam handlingsplan som preciserar det individanpassade stödet som byggs upp kring hyresgästen. Detta kan innefatta närstående, psykiatri, socialsekreterare och personligt ombud.

• I ett första skede hyr kommunen ut bostäder i andra hand, under förutsättningen att boendestöd tas emot. Förhoppningen är dock att en trygg boendesituation ska skapa förutsättningar för att dessa personer ska få ordning på sin tillvaro. Om allt går bra har de möjlighet att överta förstahandskontraktet själva.

• Handlingsplanen innefattar också en plan B. Om personen inte klarar av att leva upp till sin skyldigheter som hyresgäst erbjuds exempelvis så kallade sviktplatser, där de som återfallit i kraftigt missbruk kan vistas i väntan på att de är redo att flytta hem till sig igen.

Mer information finns på: helsingborg.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.