Arne Kristiansen är socialforskare och har följt metoden i Helsingborg. Foto: Johan Dernelius/SVT

Här får hemlösa bostad först – utan att vara drogfria

Publicerad

I sju år har Bostad först varit igång i Helsingborg, ett projekt där hemlösa som har störst behov får eget boende. En metod som går tvärt emot med det vanliga arbetssättet – och resultaten har varit goda.

De som får bostad har provat andra stödinsatser – som misslyckats.

– Det här ger människor hopp och självförtroende, säger Arne Kristiansen som är lektor på Socialhögskolan i Lund. 

Arne Kristiansen har följt projektet sedan starten. 

– Den största andelen av de som har fått lägenhet har lyckats behålla den och betala hyran, blivit drogfria och nyktra. Och vi pratar om personer som tidigare aldrig har lyckats med det trappsystem man har använt tidigare, säger Arne Kristiansen. 

Med trappsystemet menar han den metod som traditionellt används i Sverige vid socialt utanförskap som hemlöshet. Personen ska bevisa att den klarar av att hålla sig nykter, drogfri och bort från brottslighet innan hjälpen kommer.  

Bestraffar inte snedsteg 

Om den hemlösa skulle göra ett snedsteg så åker hen ned ett steg på ”trappan”.

– Det är ett bestraffningssystem som gör att människor aldrig kommer vidare, säger Arne Kristiansen.

Med Bostad först motverkar man bestraffningar och fokuserar på hjälp. 

– Personerna snurrar inte i systemet längre. Jag har gjort djupintervjuer med flera av de som fått lägenhet och många lyfter just biten att de inte behöver ljuga om återfall för socialarbetarna. 

– I stället kan en person alltid känna sig trygg med att ringa och be om hjälp och på så sätt komma vidare och hitta lösningar.  

Fler lägenheter 2018 

Till nästa år kommer andelen lägenheter som ska ingå i Bostad först öka med ytterligare 15 stycken, säger Dinah Åbinger, socialchef i Helsingborg.

I nuläget har Helsingborg stad 32 lägenheter till människor som tidigare varit hemlösa.

– Men vi har lika många till som lyckats ta över kontrakten själva, de räknas inte in i Bostad först längre, säger Dinah Åbinger. 

Såhär fungerar Bostad först i Helsingborg: 

Visa
  • Bostad först är en metod som Helsingborg stad var först i Sverige med att införa efter inspiration från USA. Människor som hamnat i social utanförskap och hemlöshet kunde komma vidare om de fick en egen bostad.  
  • Bostad först startade i Helsingborg som ett projekt 2010 men permanentades tre år senare. Nu har Helsingborg stad tillgång till 32 lägenheter och under 2018 tillförs ytterligare 15 lägenheter.  
  • I samband med att du får en lägenhet får du också ett stödteam som hjälper dig. Det finns alltså inga krav på att du måste vara drogfri eller nykter för att få en lägenhet. I stället kan du alltid vända dig till stödteamet om du skulle få ett återfall och på så sätt få hjälp med det. 
  • Den vanligaste metoden i Sverige bygger på ett motsatt synsätt – att du först måste visa dig fri från missbruk och andra problem – innan du kan få ett boende.  
  • Enligt en utvärdering från Helsingborg stad som gjordes 2013 så kostar Bostad först cirka 120 kronor per individ och dygn. Stödboende i Helsingborg kostar i genomsnitt 740 kronor per dygn. 
  • Cirka 85 procent av de som har fått lägenheter lyckas bo kvar i dem och betala hyran på egen hand. Resterande har blivit vräkta. 
  • De regler du som hyresgäst i Bostad först-programmet har att förhålla dig till är samma som ”vanliga” hyresgäster: betala hyran, inte störa grannar och ta hand om lägenheten.

Fakta: från rapporterna ”bostad först ur de boendes perspektiv” (2012) och ”Utvärdering av Bostad först-projektet i Helsingborg, Slutrapport” (2013)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer