Ytterligare en man står åtalad för hotbreven, men där inväntar tingsrätten en utökad rättspsykiatrisk undersökning. Foto: Polisen/Johan Nilsson/TT

38-åring döms – skrev hotbrev till politiker i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

En 38-åring man döms till ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha skickat hotbrev till politiker och myndigheter i Landskrona. Han döms även för delaktighet vid sprängning mot kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs (L) hem.

I hotbreven stod det att brevskrivaren ville bli lämnad ifred med sitt bidrag – annars riskerade politiker och kommunanställda att skadas eller dödas. Breven skickades under en period när Landskrona drabbats av flera sprängningar och bränder.

Två män åtalades

I höstas åtalades två män, 38 och 46 år gamla, för tretton fall av hot och skadegörelse – bland annat sprängningen utanför Torkild Strandbergs bostad i augusti 2018.

46-åringen misstänks lida av en allvarlig psykisk störning. Han genomgår därför en utökad rättspsykiatrisk undersökning. Först när den är klar kan domstolen bestämma påföljd.

Nekar till brott

38-åringen har nekat till att han skrivit hotbreven. Han nekar även till att han deltagit vid sprängningen vid Torkild Strandbergs bostad. Han har däremot medgett att han hanterat explosiva varor.

I förhör har 38-åringen berättat att det var han som tog reda på var politikern bodde, skjutsade 46-åringen till platsen och försåg honom med en smällare. Tingsrätten skriver i sin dom att 38-åringen ska dömas för sprängningen vid Landskronapolitikerns hem eftersom han ”bistått kamraten” och ”haft uppsåt till den gärning som hans kamrat rent faktiskt utfört”.

Lunds tingsrätt dömer 38-åringen till ett års fängelse för fem fall av olaga hot, skadegörelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen ska även betala skadestånd till Torkild Strandberg på 37 000 kronor.

Yrkat på längre straff

Åklagaren Mathias Larsson hade yrkat på 2,5 års fängelse för 38-åringen. Han pekade särskilt på att det handlar om angrepp mot förtroendevalda.

– Tingsrätten har delat min syn på den här gärningen, sedan har man gjort en annan bedömning när det gäller straffvärdet där jag påstår att det är högre, säger åklagare Mathias Larsson till SVT.

Han har ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hotfulla brev skickades till en rad företrädare för staden – flest fick kommunens högsta politiker Torkild Strandberg (L). Hör honom berätta från rättegången. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer