Hotbrevet som Torkild Strandberg fick hem i brevlådan och Torskild själv. Foto: SVT

Torkild Strandberg (L) fick hotbrev och köksfönster sprängt: ”Ett obehag”

Uppdaterad
Publicerad

Brevskrivaren ville bli lämnad i fred med sitt bidrag – annars riskerade politiker och kommunanställda att skadas eller dödas. Nu ställs två män inför rätta för flera fall av hot och skadegörelse.

– Det här har påverkat både mig och min familj under en längre tid, Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Under fredagen inleddes rättegången mot de två männen, 38 och 46 år gamla, vid Lunds tingsrätt.

Duon har tidigare varit häktad misstänkt för storbränderna på Koppargården och Silvergården, liksom för stadshusexplosionen i Landskrona.

För dessa händelser är de inte längre misstänkta och förundersökningarna är nedlagda.

Brev om tidigare dåd

Men när rättegången startade i dag inledde kammaråklagaren Mathias Larsson med att berätta om flera av de stora händelser som skakat Landskrona sedan 2019.

Han menar att de hot som riktats till enskilda ska ses i det större sammanhanget med våldsdåd.

– I breven anspelas det på sprängningar som inträffat i Landskrona, och man får intryck av att avsändaren ligger bakom dessa. Tongången i breven är densamma, där uttrycks frustration och missnöje och att något ska hända annars kommer fortsatta brott att ske, säger Mathias Larsson inför rätten.

Åtalspunkterna gäller tretton fall av hot och skadegörelse, däribland sprängingen utanför Torkild Strandbergs bostad i augusti 2018, då ett fönster förstördes.

Hör vad Torkild Strandberg (L) tänker om händelserna i dag i klippet ovan. 

Hot till kommunanställda och politiker

Hoten består i handskrivna brev som skickats till Torkild Strandberg (L), Stefan Olsson (SD) och anställda vid Arbetsförmedlingen och Stadshuset med budskapet att avsändaren inte vill jobba, utan bli lämnad i fred med sitt bidrag – annars ska något hända.

En av männen medger att han skickat breven med han förnekar att syftet varit att hota. När det gäller sprängningen vid Strandbergs bostad vidgår samma man händelserna, men förnekar brott.

Den andra mannen nekar till brevskrivandet. Han nekar även till att han deltagit i sprängningen vid Strandbergs bostad.

– Det positiva med detta är att den lågintensiva terrorn med sprängandet på kvällar och nätter helt har upphört, säger Stefan Olsson (SD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.