Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Torkild Strandberg (L) har fått blivit hotad genom handskrivna brev – och fått köksfönstret sprängt. Foto: ur polisens förundersökning

Toppolitiker i Landskrona fick hotbrev och köksfönstret sprängt

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten sprängdes köksfönstret till Landskronas högst ansvariga politiker Torkild Strandbergs hus. Därefter fick han flera handskrivna hotbrev under ett par års tid.

Nu åtalas två män för olaga hot och skadegörelse.

I augusti 2018 inträffade en explosion vid toppolitikern Torkild Strandbergs (L) bostad. Mitt i natten sprängdes kommunstyrelsens ordförandens köksfönster.

– Sedan kom det ett handskrivet brev till honom några dagar senare där man skrev att detta var riktat personligen mot honom och att det kunde ske fler saker, säger Mathias Larsson, kammaråklagare vid Lunds tingsrätt.

Hotbreven fortsatte

Året därpå fick toppolitikern ytterligare ett hotbrev där någon skrivit att han skulle dödas eller skadas allvarligt. Brevet fick han någon dag efter den kraftiga explosion som inträffade vid stadshuset i Landskrona.

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, har fått flera hotbrev skickade till sig. Foto: Erik Danielsson/SVT

Våren 2020 fick Torkild Strandberg nya hotbrev. Denna gången handlade innehållet om att det skulle utföras sprängningar och bränder både vid hans och andras bostad, men även på utvalda byggnader i Landskrona.

Även Arbetsförmedlingen, stadshuset och kommunalrådet Stefan Olsson (SD) fick hotbrev.

– Man uttrycker ett missnöje över sin situation eller över den politik som förs i Landskrona och kopplar hot till det. Man skriver att man vill vara ifred med sina bidrag till exempel och inte vill hamna i meningslösa arbeten, säger Mathias Larsson.

Två män skrev breven 

I höstas greps och häktades två män, 37 och 45 år, misstänkta för stadshussprängningen och tre storbränder i Landskrona. Den utredningen har lagts ner i brist på bevis men däremot åtalas nu de två männen för skadegörelse och olaga hot för bland annat hoten mot Torkild Strandberg.

– Det är allvarligt och jag menar att det är försvårade att man ger sig på folkvalda politiker. I dag är det också en straffskärpningsgrund enligt lag, säger Mathias Larsson.

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med Torkild Strandberg, som avböjer att uttala sig om händelsen.

Blev påkommen av polis

Männer medger att de skrivit hotbreven men nekar till brott. De nekar även till sprängningen vid Torkild Strandbergs hus.

45-åringen åtalas även för skadegörelse för fyra sprängningar som inträffade i Landskrona under september och oktober förra året. Detta upptäcktes eftersom polisen haft spaning på honom. 

37-åringen åtalas även för lagen om brandfarliga och explosiva varor för att ha förvarat över hundra pyrotekniska smällare i sin bostad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer