Kommunalrådet om explosionen: ”Oerhört frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen kallades Nationella bombskyddet till stadshuset i Landskrona efter en explosion. Flera fönster på byggnaden krossades men ingen skadades. Kommunalrådet vill inte spekulera om explosionen, men hans frustration är påtaglig.

– Samhället måste agera med kraft och lägga silkesvantarna på hyllan, säger Torkild Strandberg (L)

Kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) fick reda på explosionen genom ett telefonsamtal från stadsdirektören.

– Det är oerhört frustrerande, säger han till Micke Nillson, SVT:s utsände på platsen.

Sprängdådet mot stadshuset i Landskrona

Han vill inte spekulera i om explosionen kan ha varit särskilt riktad mot de anställda i stadshuset eller om det är en slump att den inträffade vid just den byggnaden.

– Vad jag kan konstatera är att oavsett vad bakgrunden till det här är så är det en samhällelig skyldighet att de människor som ägnar sig åt det här grips och lagförs.

Ska se över säkerheten

– Här måste samhället agera med kraft och lägga silkesvantarna på hyllan och se till att de som gör det här faktiskt får bära konsekvenserna av det.

Strandberg säger att han inte känner till att några hot ska ha riktats mot Landskrona stad, men att man kommer att se över säkerheten under morgonen. Den politiska ledningen ska samlas under dagen.

– Nu är det framförallt polisen som ska säkerställa att det inte finns någon risk förknippad med stadshuset.

De anställda i stadshuset kommer att arbeta som vanligt under torsdagen.

Kriminella uppgörelser

Landskrona har i sommar skakats av tre mordförsök i misstänkta uppgörelser mellan kriminella, där sprängladdningar placerats ut i stadens centrala delar.

– Det här är ju ett fenomen som eskalerat på många håll i landet. Jag tror att det är oerhört väsentligt för tilltron för det organiserade samhället att man kommer till rätta med det här, både i Landskrona och på andra håll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängdådet mot stadshuset i Landskrona

Mer i ämnet