Utredningen kring sprängningen av stadshuset och flera storbränder i Landskrona har lagts ned men två män väntas åtalas för andra mindre sprängningar och för olaga hot – hör polisen Tina Anderberg berätta mer i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Stadshussprängning och storbränderna förblir olösta – utredning läggs ned

Publicerad

Polisen har lagt ner utredningen kring explosionen vid stadshuset och de flertalet storbränder som inträffade i Landskrona. Däremot misstänks två män fortfarande för ett antal andra mindre sprängningar och för att ha skickat flera hotbrev.

I augusti 2019 inträffade en kraftig explosion vid stadshuset i Landskrona. Året därpå brann Slottscaféet ned och två stora bränder härjade i flerfamiljhus.

Förra året greps och häktades två män från Landskrona, 37 och 45 år, som misstänktes för dåden. Polisen gick även ut med att ett flertal handskrivna hotbrev kunde kopplas till händelserna.

”Har vänt på alla stenar”

Men därefter har polisen inte kommit längre och nu har utredningen kring sprängningen och bränderna lagts ned.

– Vi hade viss bevisning i de här ärendena men när vi har tittat på allting räcker inte bevisningen för ett åtal.  Vi har vänt på alla stenar men vi kommer inte längre, säger Tina Anderberg, lokalpolisområdeshchef Landskrona.

Misstänks för hotbrev

Däremot misstänks männen fortfarande för en rad andra brott, bland annat för de tiotal hotbrev som skickats till bland annat polisen och politiker i Landskrona.

– De misstänks för att ha hotat enskilda individer och att ha gett sig på den demokratiska delen i vår stad och skickat hotbrev till polisen. Sedan har vi bevisning i andra ärenden där man gjort mindre typer av sprängningar som faller under skadegörelse, säger Tina Anderberg.

Polisen har nu lämnat vidare utredningen och männen väntas snart åtalas för ett tiotal olaga hot, framkallande av fara för annan, skadegörelse och brott mot lagen mot explosiva och brandfarliga varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.