Torkild Strandberg (L) har fått blivit hotad genom handskrivna brev – och fått köksfönstret sprängt. Foto: ur polisens förundersökning

Skrev hotbrev till politiker – 46-åring misstänks vara psykiskt störd

Publicerad

Hotbrev skickades till politiker och myndigheter i Landskrona, samtidigt som flera sprängningar inträffade i staden. En 38-årig man riskerar nu två och ett halvt års fängelse och en 46-årig man misstänks vara allvarligt psykiskt störd.

Förra veckan inleddes rättegången vid Lunds tingsrätt mot de två Landskronamännen, 38 och 46 år, som står åtalade för flera fall av olaga hot för att ha skrivit hotbrev. De misstänks även för en sprängning mot kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs hus.

Nu är rättegången avslutad och åklagaren har yrkat på 2,5 års fängelse för 38-åringen.

– Det är med hänsyn till att det är ett angrepp mot förtroendevalda personer något som ska vara straffskärpande. Det är någon form av angrepp mot demokratin som får stora konsekvenser, säger Mathias Larsson, kammaråklagare.

Förutom att han misstänkt stå bakom hoten hittades även 113 bangers, en typ av smällare, i mannens bostad – något som i sig har ett straffvärde på 1,5 års fängelse menar åklagaren.

Hör Torkild Strandberg berätta om hur det kändes att få hotbrev i klippet nedan:

Kan vara psykiskt störd

Båda männen har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning och den visar att 46-åringen misstänks lida av en allvarlig psykisk störning – även vid gärningstillfällena.

Han kommer därför att genomgå en utökad rättspsykiatrisk undersökning som ska vara klar om sex veckor. Först då kan tingsrätten bestämma påföljd för 46-åringen.

Olika inställning

46-åringen har medgivit att han skickat breven med han förnekar att syftet varit att hota. När det gäller sprängningen vid Strandbergs bostad vidgår samma man händelserna, men förnekar brott.

38-åringen nekar till brevskrivandet. Han nekar även till att han deltagit i sprängningen vid Strandbergs bostad.

Domen för 38-åringen kommer om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.