Påsar med 69 kilo narkotika hittades av en privatperson som var ute på promenad vid Nyhamsläge. Nu ställs tre personer inför rätta. Foto: från förundersökningen

69 kilo knark flöt iland: ”Dumpats från ett fartyg”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra säckar innehållande 69 kilo kokain flöt i land vid kusten i Höganäs i september – ett rekordbeslag för Tullverket. Den 23 februari startar förhandlingarna vid Helsingborgs tingsrätt mot två män och en kvinna från Stockholm.

Det var efter ett tips från en privatperson som tre tulltjänstemän åkte ut till Nyhamnsläge utanför Höganäs i Skåne i september.

På platsen fann de väskor innehållande över 69 kilo kokain.

I klippet ovan berättar Erik Friberg, biträdande tullkriminalchef i region Syd, om varifrån han tror att narkotikan kommer.

Ovanligt sätt att smuggla

Narkotikan hittades i påsar utspridda på stranden den 10 september.

Dagen innan hade Kustbevakningen fått larm om att en fritidsbåt fått motorhaveri utanför Höganäs kust. I den fann Sjöräddningen två nedkylda män som berättade att de drivit omkring ett bra tag.

Ganska snabbt kopplades männen ihop med narkotikafyndet på land. Tillsammans kunde Tullverket och Kustbevakningen sedan nysta upp härvan.

– Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika och kokainbeslaget är ett av de större vi har gjort, säger Erik Friberg.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.  De två männen som påträffades i båten som led sjönöd, hävdar att de var ute på en fisketur.

– De hade metspön med sig men i övrigt saknades nödvändig fiskeutrustning enligt experter som vi anlitat, säger Erik Friberg.

62 miljoner kronor

Två män, en 22-åring och en 34-åring, misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling mellan den 7 och 9 september 2020. Ytterligare en person, en kvinna som är 36 år, misstänks för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Enligt åklagare har kvinnan hyrt en bil och en båttrailer i Stockholm, och med hjälpt av dessa transporterat en båt till Ängelholm i syfte att hämta narkotikan.

Hon har även betalat hotellvistelser och hjälpt männen att transportera sig i samband smugglingen, enligt åtalet.

Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarledet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.