Nu åtalas två nordvästskånska bröder för flera fall av våldtäkter. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Åtta månaders fängelse för sexövergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs tingsrätt dömde under torsdagen en äldre man för att ha utsatt en nioårig flicka för sexuellt övergrepp. Övergreppet skedde när flickan skulle sova över hos sin äldre släkting som bor tillsammans med mannen.

Den nu dömda mannen lever tillsammans med en äldre släkting till flickan. Nioåringen hade varit på utflykt med dem under dagen. Hon skulle sedan sova över i deras gemensamma hem, där hon blev utsatt för det sexuella övergreppet.

Under 2019 utsattes flickan för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp av en vän till familjen.

Enligt Helsingborgs tingsrätt ska den nu dömda mannen ha känt till vad flickan hade utsatts för året innan. Han har också erkänt det sexuella övergrepp han själv har utsatt henne för.

Inte grovt övergrepp

Åklagaren ville bedöma övergreppet som grovt, då mannen beskrivs som en närstående till flickan, att han har missbrukat ett särskilt förtroende och att övergreppet inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av flickan. Tingsrätten menar å andra sidan att övergreppet var relativt kortvarigt, att beröringen skedde ovanpå hennes trosor och att flickan inte utsattes för omedelbar fysisk smärta.

Mannen döms till åtta månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn. Han ska även betala skadestånd till flickan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.