Foto: Gunilla Fritze

Ahmad tvingas bo på madrass hos systern

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen tilltar i Skåne. Flera kommuner som i fjol hade balans i utbudet, förväntar sig ett underskott på bostäder i år.

Nästan alla skånska kommuner har i åratal haft ett underskott på bostäder. Men åtminstone elva kommuner uppgav i fjol att tillgång och efterfrågan var i balans. Båstad och Landskrona hade till och med ett överskott på bostäder.

Men i år har någonting hänt. Sju av de elva kommuner som 2015 hade balans eller överskott på bostäder, räknar i år med ett underskott (Staffanstorp, Örkelljunga, Höör, Klippan, Båstad, Landskrona, Helsingborg). En av kommunerna är Landskrona där 22-årige Ahmad Farha från inte hade något annat val än att bo i systerns kolonistuga.

#BOSTADSÖKES

– Jag postade på Facebook att jag studerar på komvux och har etableringsstöd. Jag kan betala upp till 6000 kr i månaden, men alla bara skrev ha-ha-ha, sök på Blocket, säger Ahmad uppgivet.

Madrass hos systern

Ahmad klarade att bo i stugan fram till november, sedan flyttade han in i systerns 2:a där hon bor med man och två små barn. Han sover på en madrass i vardagsrummet.

Det är trångt och svårt för alla att ha ett privatliv. I tio månader har hans syster sökt efter hyreslägenhet till sin bror. De står i mängder av bostadsköer. I hela sydsverige. Men alla fastighetsägare säger nej.

Kräver fast jobb

– När jag berättar att han har etableringsstöd och kan betala sin hyra, säger de att de bara hyr ut till personer med fast jobb, säger Yara Farha Takmaz.

Och att etableringsstöd,  försörjningsstöd, eller andra alternativa inkomster inte duger som inkomst, är det fler som reagerar mot.

– Behöver man verkligen alltid ha en inkomst från arbete? Försörjningsstöd är en väldigt trygg ersättning, säger Terje Johansson, vd för Malmös kommunala bostadsbolag MKB.

Balans i fyra kommuner

Han får medhåll från Malmös kommunalråd Karolina Skog (MP)

– Vi har inte fler vräkningar av personer som får försörjningsstöd än av de som lönearbetar, säger hon.

Bara fyra kommuner i Skåne anger att det kommer vara balans mellan utbud och efterfrångan 2016 (Svalöv, Hörby, Simrishamn, Ängelholm) Orsaken till bostadsbristen varierar. I Malmö handlar det om flera år av för låg byggtakt.

– Vi har en bostadsskuld på cirka 10.000 bostäder idag, säger Karolina Skog (MP).

Vad som helst, var som helst

Nu försöker kommunerna  bygga ikapp bristen, men det tar tid och för Ahmad börjar livet på syrrans madrass bli så påfrestande att han tar nästan vad som helst

– Litet, stort, Landskrona, Bjuv, Helsingborg, Åstorp, det är inga problem, säger Ahmad.

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Vad är din erfarenhet av bostadsmarknaden? Berätta för oss!

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet