Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vadym Bilotskyi har kört sopbil i snart fem år. Sedan drygt ett och ett halvt år är AI-kameror installerade bakom framrutan. Se hur de fungerar i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

AI-kameror på sopbilar upptäcker hål på vägarna i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg kombineras artificiell intelligens med sophantering på ett lite annorlunda sätt. Där övervakar sopbilarna stadens vägar. Nu ska AI-tekniken testas på flera håll i Sverige.

Sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka har man monterat upp AI-kameror bakom framrutan i sopbilarna i Helsingborg. Kamerorna upptäcker bland annat hål i vägarna och trafikskyltar som saknas.

– Vi har också jobbat för att kunna se om gatan blivit sopad, om det ligger vatten eller snö på vägbanan och om vegetationen växer ut över trottoaren, säger Andréas Hall, utvecklingsingenjör på Helsingborg stad.

Förkortat kartläggningstiden

Genom att kombinera AI-tekniken med den dagliga sophämtningen har kartläggningen av stadens vägnät kortats betydligt – från nästan ett år till två veckor.

– I det här fallet uppdateras informationen kontinuerligt och är som äldst 14 dagar. Tidigare kunde den vara upp till fem år gammal, säger Andréas Hall.

Bara i Helsingborg finns det drygt 60 mil väg och hälften så mycket cykelväg som kan komma att bli näst på tur.

– Vi måste titta på hur samma teknik kan användas på andra sätt. Om vi tittar på cykelvägnätet har vi cirka 30 mil cykelvägar och det är en svårighet att komma ut på dem.

Även minskat kostnaden

Sett utifrån ett ekonomiskt perspektiv har även staden kunnat minska kostnaderna för kartläggningen med närmare 80 procent.               

– Vi har gjort en upphandling för 700 000 kronor. En traditionell inventering som bara tittar på gatubeläggningens status kostar mellan 1,5 till tre miljoner kronor, säger Andréas Hall.

AI-tekniken ska nu testas på flera håll i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.