Mannen i 20-årsåldern misstänks ha strypt sin granne med en laddningskabel till en mobiltelefon. Foto: Jan Emanuelsson / LocalEyes och ur polisens förundersökning

Åklagarens teori: Ströp sin granne med mobilladdare – filmade delar av förloppet

Publicerad

Filmen som skickades genom appen Snapchat visar hur någon tar stryptag på kvinnan och slår henne. Några dagar senare hittades hon död, troligen strypt med en laddkabel till en mobiltelefon. Nu ställs en 20-årig man inför rätta för mord.

Mannen och den knappt 30 år äldre kvinnan åkte tillsammans från bostaden i Åstorp till Helsingborg på ärenden den dag som skulle bli kvinnans sista i livet. De verkade som vänner, men i själva verket skulle vittnen senare säga i förhör att mannen hyste agg mot kvinnan och uttryckt att han “ska döda henne en dag”.

Hittades efter flera dygn

Lördagen den 28 november hittades kvinnan på golvet intill sin säng. Hon var blodig, hade flera stick- och skärskador och en kudde över huvudet. Runt halsen hade hon en USB-kabel.

Kvinnan bodde i ett kollektivboende i Åstorp och hade ett upphängt skynke istället för en dörr till sitt privata rum. Trots det tros hon ha legat död i över tre dygn innan hon hittades.

Polisen fick snart tips om att den 20-årige mannen setts blodig natten till den 25 november. Dessutom, berättar tipsaren, ska det ha synts filmer i appen Snapchat där mannen eldar någonting. På videon ska det ha synts blodiga kläder och en kniv.

Efter tips om att den misstänkte setts elda något i en video hittade polisen resterna av brända kläder på en lekplats i Åstorp. Foto: Ur polisens förundersökning

Påverkad av mediciner

Både mannen och hans flickvän har varit häktade misstänkta för brott. Mannen ställs nu inför rätta i Helsingborgs tingsrätt för mord alternativt mordförsök eller synnerligen grov misshandel. Anledningen till att det finns alternativa rubriceringar är att kvinnan vid sin död hade dödliga halter medicin i kroppen.

– Rättsläkaren anser att obduktionen talar för att dödsorsaken är strypning men det finns ett litet utrymme för alternativ och då vill jag gardera mig, säger åklagare Ulrika Ekvall.

Motivet till brottet är okänt.

Flera polispatruller på plats i Åstorp. Foto: Jan Emanuelsson LocalEyes

Erkänner våld – förnekar mord

Vid en telefontömning har polisen hittat en Snapchatfilm som loggats i flickvännens mobiltelefon under den misstänkta mordnatten. Filmen visar hur någon tar stryptag på brottsoffret och slår henne. Kvinnan ligger då på golvet och är skadad men vid liv. Ett knivskaft skymtas också.

Flickvännen, som är hemmahörande på en annan ort i Sverige, är misstänkt för medhjälp till mord men är inte åtalad i detta skede. Utredningen mot henne pågår fortfarande.

Mannen medger att han utövat visst våld men förnekar mord. I förhör har han sagt att han blev attackerad av kvinnan och försökte freda sig. SVT har sökt mannens advokat som avböjer att kommentera i detta skede.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer