Området kring byggnaden där den döda personen upphittades är avspärrat. Foto: Jan Emanuelsson LocalEyes

Minderårig flicka häktad misstänkt för inblandning i Åstorpsmord

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan ha fått ett genombrott i utredningen om mordet på en kvinna i 50-årsåldern i Åstorp i november. En minderårig flicka har nu häktats misstänkt för inblandning.

Kvinnan hittades död i en bostad i Åstorp vid lunchtid den 28 november. Kort därpå greps och häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för mord. Mannen är hemmahörande på orten.

Ytterligare en person har nu häktats. En flicka under 18 år hemmahörande i en annan svensk stad misstänks för medhjälp till mord. Hon har tidigare förhörts utan misstanke om inblandning men för en vecka sedan förhördes hon som misstänkt. Hon var då anhållen i sin frånvaro men efter förhör transporterades hon till häktet i Helsingborg. I torsdags beslutade tingsrätten att flickan häktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

Inga alternativ till häktning

För att häkta en omyndig person krävs synnerliga skäl, som att brottet personen misstänks för bedöms vara allvarligt.

– Man ska kontrollera med sociala myndigheter om de har ett alternativ till häktning men i detta fall så fanns det inget sådant alternativ, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall som leder förundersökningen.

Kvinnan i 50-årsåldern tros ha legat död i ett par dagar när hon hittades. Inledningsvis trodde man att hon mördats någongång mellan den 24-28 november, men mordet tros nu har begåtts mellan 24-25 november.

– Utredningen har visat att det är den troliga brottstiden.

Mannen i 20-årsåldern som är misstänkt för mord är fortsatt häktad. Åklagaren vill inte gå in på hur de båda misstänkta känner varandra.

Samarbetar han i förhör?

– Han pratar, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall.

Såhär rapporterade SVT om fallet när mordet upptäcktes:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.