Skyltar har satts upp utanför akuten i Helsingborg för att informera om hur invånarna ska söka vård. Foto: SVT

Akutchefen: ”Midsommarhelgen har varit största orosmomentet”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så många sjuksköterskor i tjänst för att hantera ett väntat högt tryck från patienterna. Akuten vid Helsingborgs lasarett höjer beredskapen inför midsommarhelgen.

Midsommarhelgen brukar innebära ett ökat tryck på akutmottagningen. I år har sjuksköterskebristen tvingat fram begränsad bemanning på akuten i Helsingborg och ett ökat samarbete med primärvårdens vårdcentraler dit man uppmanar folk att söka sig i första hand.

Det innebär att verksamheten dras ned under dagtid och tar bara emot patienter med livshotande sjukdomar eller skador.

– Ända sedan vi insåg att vi skulle bli tvungna att anpassa vårt arbetssätt utifrån bristen på sjuksköterskor så har midsommarhelgen varit vårt största orosmoment, säger akutens chef Marcus Larsson.

Bemannar upp i helgen

Inför helgen ökas trots allt bemanningen dygnet runt, framför allt under natten.

– Denna ökade bemanning kommer vi inte kunna upprätthålla efter helgen. Vår vädjan till allmänheten står kvar att söka primärvården i första hand.

Hur har första veckan med den nya dygnsrytmen gått?

– Vi har haft ett ganska normalt flöde vilket innebär högt tryck under morgonperioden. Vi har inte nekat någon vård men vi har hänvisat många patienter till primärvården. Det har ännu inte rapporterats några avvikelser relaterade till de nya arbetssätten.

En del patienter hänvisas till en ny observationsavdelningen.

– Den har gjort att ett dussintal patienter sluppit inläggning, säger Marcus Larsson.

Extra möten i helgen

Trots detta har platsbristen på vårdavdelningarna lett till att patienter fått stanna på akuten. Värst var det i onsdags när 30 patienter inte kunde slussas vidare.

I helgen har därför akutenchefen sammankallat till ledningsmöten för att gå igenom patientflödet.

– Det krävs ett mycket nära och tydligt stöd från högsta sjukhusledningen för att hålla akuten fri från patienter som blir kvar på grund av platsbrist.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om det ansträngda läget på akuten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.