Foto: TT

Äldre i Svalöv bestulna av falsk hemvårdspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Svalövs kommun varnar på sin hemsida för personer som utger sig för att vara från hemvården. Äldre har blivit bestulna i samband med ett sådant besök.

Under de senaste veckorna har några äldre i Svalövs kommun fått besök av en kvinna som uppger att hon kommer för att hjälpa dem. Men det stämmer inte.

Kvinnan har sagt att hon ska mäta benen på de äldre för att få mått för stödstrumpor. I samband med det har hon, enligt Svalövs kommun, gått runt i lägenheten och sedan försvunnit med pengar.

Nu varnar kommunen på sin hemsida de äldre: Öppna inte dörren för okända.

Hemvårdschefen Annette Liljeblad är arg.

– Jag tycker att det är förskräckligt att inte äldre ska kunna vara trygga i sina egna hem. Och att utnyttja deras förtroende för hemvården och för människor, säger hon.

Kolla noga när någon ringer på

Att äldre får besök av falsk hemvårdspersonal händer normalt ett par, tre gånger om året i Svalöv. Den här gången har enligt Annette Liljeblad folk blivit bestulna på pengar av den kvinna som besökte dem.

Hon råder alla äldre att inte öppna dörren för okända människor och att noga kolla att de som ringer på kan legitimera sig som hemvårdare.

– Jag vill också påminna om att om vi kommer på besök utanför den normala tiden så ringer vi alltid innan och talar om det, säger Annette Liljeblad.

Ett av fallen i Svalöv är polisanmält. Enligt lokalpolis Björn Johnsson  gick det till på samma sätt där som hos Karin Johannesson – det handlade om stödstrumpor. Men den här gången försvann pengar ur en plånbok i samband med besöket av den falska hemvårdaren.

Enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, utsattes  drygt 1 200 personer för den här typen av stöld eller försök till stöld i södra Sverige varje år. Det skedde en liten ökning mellan 2016 och 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svalöv

Mer i ämnet