Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Luckmann och Oskar Einarsson är uteslutna ur Sverigedemokraterna i Klippan men tänker nu bli politiska vildar, hör dem berätta om uteslutningen i videon. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Uteslutna SD-politiker i Klippan blir politiska vildar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli så att ungefär en tredjedel av fullmäktiges ledamöter i Klippan i framtiden är partilösa -  de tidigare sverigedemokrater som nu sparkats ur partiet. Just nu tyder dessutom mycket på att de får fortsätta styra kommunen tillsammans med allianspartierna.

På måndagen kom beskedet från Sverigedemokraternas: Tio ordinarie ledamöter och två ersättare i Klippan sparkas ur partiet.

Orsak: Trots ett skarpt nej från partiledningen i Stockholm fick två personer med förflutet i en nazistisk organisation och som tidigare uteslutits ur SD besätta två förtroendeposter i bland annat barn- och utbildningsnämnden.

”Vi är valda av folket”

Men det kan bli så att de tolv uteslutna trots det fortsätter arbeta politiskt och stannar i fullmäktige som partilösa, så kallade politiska vildar.

Så här långt har två svarat ja på SVT:s fråga om de stannar vid makten.

– Vi är valda av folket, inte av ett parti, säger Jonas Luckmann, tills nu ordförande i SD i Klippan och ledamot av kommunfullmäktige.

Och Oskar Einarsson, som också sitter i fullmäktige, håller med.

Allianspartier ger tummen upp

Alla tolv uteslutna ska nu träffas och diskutera framtiden.

Idag styr SD Klippan tillsammans med KD, Vår framtid i Klippan och två moderater. Frågan är om det styret består när SD till stor del förvandlas till politiska vildar. Och det är inte omöjligt. Två av de tre allianspartierna har redan gjort tummen upp för en fortsättning.

– Jag ser inget som hindrar det. Vi har ett stort förtroende för de som nu uteslutits. De är folkvalda och vi fortsätter samtal och samarbete, säger Robert Larsson (KD).

Och samma tongångar hörs från Vår framtid i Klippan.

Ny partiorganisation byggs upp

Vad moderaterna tycker är fortfarande oklart – SVT Nyheter har inte lyckats få kontakt med de två som mot sitt partis vilja stöttade SD till makten efter valet i höstas.

Men det finns fler frågetecken. Sverigedemokraternas ledning vill försöka bygga upp en ny partiorganisation i Klippan.

– Vi ska hålla extra årsmöte så snart som möjligt, säger SD Skånes ordförande Mikael Eskilandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.