SD har tagit makten i Klippan tillsammans med KD, Vår framtid och två avhoppade moderater. Nu föreslås två före detta nazister till tunga politiska poster något som mötts av kritik. Foto: Klippans kommun

Ex-nazister kan få tunga poster i Klippan – SD kallar till möte

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Klippan vill ha två tidigare nazister, som dessutom är utsparkade från partiet, på olika politiska poster. Nu har partiet på riks- och länsnivå bokat in ett möte med de lokala partikollegerna.

Andreas Olofsson och Thomas Jelinek var båda aktiva i nazistiska NSF, Nationalsocialistisk front, i Klippan under 1900-talet och början av 2000-talet. Den ena som lokal ledare, den andra som propagandachef.

Båda började utredas av Sverigedemokraterna 2018 sedan tidningarna Expo och Expressen avslöjat deras nazistiska bakgrund. Men de fortsatte arbeta politiskt i Klippan – utan partibeteckning.

Efter årets val har SD tagit makten i Klippan tillsammans med KD, Vår framtid och två avhoppade moderater. Nu föreslås de två ex-nazisterna till två tunga politiska poster, något Helsingborgs Dagblad rapporterat om. Den här gången har det väckt uppmärksamhet eftersom det handlar om ett styrande parti.

Frågan diskuteras ända upp på riksnivå i Sverigedemokraterna.

”Ett avslutat kapitel”

Både Thomas Jelnek och Andreas Olofsson säger att deras dragning till nazismen är ett avslutat kapitel i livet.

– Ibland väljer man fel väg i livet men det är hur man går vidare i livet som betyder något, säger Thomas Jelnek.

Andreas Olofsson säger att det är en tid och ett engagemang som han ångrar djupt.

– Jag kan inte försvara det jag gjorde då. Idag använder jag istället min erfarenhet för att hjälpa unga som behöver det. Jag har gått vidare från det jag var en gång. Men det känns som om jag aldrig kommer att få chansen att visa det.

SD kallar till möte

I helgen kommer partidistriktet i Skåne i samråd med riksorganisationen att träffa sina lokala partikolleger i Klippan för att diskutera det som hänt.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att man från lokalt håll valt att nominera uteslutna personer till kommunala förtroendeuppdrag på partiets mandat. Det är helt oacceptabelt, säger Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne.

Tina Petersson är vice ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan.

– Partiet gör fel. Om det hänt i nutid hade deras kritik varit helt rätt och jag hade tagit avstånd. Men man måste också tillåta människor att utvecklas i positiv riktning och gå vidare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.