Maria Winberg Nordström (L) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Helsingborgs kommun Foto: Tomas Oneborg (TT)/Anders Eeg-Olofsson (SVT)

Allt färre gymnasiebehöriga – Anneroskolan granskas av myndighet

Publicerad

Andelen gymnasiebehöriga på Anneroskolan har halverats under de senaste tio åren. Nu står skolan i Helsingborg på Skolinspektionens lista över lärosäten som under en längre tid haft dåliga resultat och ska granskas särskilt.

28 skolor i hela landet, som under de senaste tio åren har haft låga resultat, har valts ut av Skolinspektionen. Personal och ansvariga på kommunerna har intervjuats, och under nästa år kommer en rapport med beslut om olika åtgärder att presenteras.

Bara hälften klarar det

På Anneroskolan (före detta Dalhemsskolan) var vid förra läsårskiftet 50 procent av eleverna behöriga till gymnasiet. Det är en klar försämring jämfört med läsåret 2010/2011, då andelen var nämare 100 procent.

– Resultatet är ett uttryck för att området är ett utanförskapsområde, säger Maria Winberg Nordström (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon säger också att forskningen visar att föräldrarnas utbildningsbakgrund och elevernas bakgrund är två faktorer som spelar stor roll när det gäller hur eleverna presterar i skolan.

Många med utländsk bakgrund

En tredjedel av eleverna har föräldrar som själva har eftergymnasial utbildning, visar statistik från Skolverket. Andelen elever som har utländsk bakgrund är 83,3 procent.

Det innebär att dessa elever antingen är födda utomlands själva eller födda i Sverige men med båda föräldrar födda utomlands.

Se i klippet vad Maria Winberg Nordström (L) tänker göra åt de dåliga resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.