Efter att psykiatriambulansen blev permanent i Malmö testas den nu också i nordvästra Skåne. Se mer i videoklippet. Foto: Simon Melin/SVT

Ambulansen mot psykisk ohälsa får stanna kvar i nordvästra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nu får psykiatriambulansen stanna för gott i nordvästra Skåne, efter att ha rullat på prov sedan i höstas. Det innebär att personer i nordvästra Skåne som kontaktar 112 med akut psykisk ohälsa kan få möta en psykiatrisjuksköterska och en ambulanssjuksköterska redan i hemmet.

Psykiatriambulansen är ett samarbete mellan ambulanssjukvården och psykiatrin. Sedan fyra år tillbaka har en likadan ambulans har funnits i Malmö och i Helsingborg har det funnits som projektform sedan oktober.

Nu meddelar Region Skåne att det från och med i år finns medel att permanenta verksamheten.

Ska verka förebyggnade

Uppdragen kommer via 112 och omfattar akuta psykiska tillstånd, exempelvis psykoser eller suicidsituationer. Målsättningen är förbättra det prehospitala omhändertagandet för patienter med psykisk ohälsa och sjukdom.

– Det är en stor fördel för flera av dessa patienter att kunna få en bedömning i hemmet och redan från början komma till rätt vårdnivå, säger Linda Holgersson, projektledare för psykiatriambulansen i nordvästra Skåne, i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Helsingborg gjorde reportage om psykiatriambulansen förra året nedan:

Fakta om psykiatriambulansen

Fordonet liknar en vanlig ambulans, men med några skillnader:

  • Sittplatser i stället för bår för en bättre samtalsmiljö.
  • Tillgång till journalsystemet Melior, som används inom bland annat psykiatrin.
  • Tillgång till läkemedel enligt psykiatrins generella ordinationer för psykiatrisjuksköterskan.

Psykiatriambulansen i nordvästra Skåne är i drift alla dagar mellan klockan 15.00 och 01.00. Enheten täcker kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.