Hör Åsa Rudin om varför ambulanspersonalen agerade som de gjorde – och vad som gick fel. Bilden är en arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ambulansteamet bröt mot reglerna när de hämtade Lennart

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjuksköterskan väntade utanför när Lennart Tengelin fick krypa till båren.

Och undersköterskan som gick in till honom gjorde en bristande undersökning. Det framgår av den utredning som Region Skåne gjort av händelsen.

Ett ambulansteam består av två personer: en legitimerad ambulanssjuksköterska och en ambulanssjukvårdare. Den legitimerade ska göra den medicinska bedömningen av patienten.

Men när ambulansen kallades till Lennart Tengelins bostad i Hjärnarp den 16 juni stannade sjuksköterskan kvar vid ambulansen.

– Man hade en diskussion och beslöt sig för att den icke-legitimerade skulle gå in, säger Åsa Rudin, chefläkare vid medicinsk service på Region Skåne.

I videon kan du höra Åsa Rudins förklaring till att ambulanssjuksköterskan inte gick in till Lennart Tengelin.

Står fast vid att bostaden var trång

Lennart Tengelin var svårt sjuk och förklarades avliden bara en kort stund efter att ambulansen kom till sjukhuset. Dödsorsaken var hjärtstopp till följd av grav vätskebrist.

Är det okej att en patient under några omständigheter får krypa till båren?

– Detta var inte optimalt, men i det här fallet har man gjort en bedömning utifrån vad som är det bästa för patienten. Det var trånga utrymmen och man fick inte in båren.

”Nål och vätska borde ha övervägts”

Region Skåne har gjort en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som ska bedöma om vårdgivarens föreslagna åtgärder är tillräckliga.

I anmälan till IVO skriver Åsa Rudin att det gjordes en ofullständig undersökning av patienten.

”Nål och vätska borde ha övervägts”, skriver hon.

Regionen har även gjort en egen internutredning där man konstaterar att ord står mot ord i flera delar av händelseförloppet – ambulanspersonens mot Lisbet Tengelins.

I slutsatsen skriver utredaren: ”Vi kan inte utesluta att tidig vätskesubstitution och alternativ transport hade kunnat påverka förloppet positivt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.