Ängelholmbolagens nya vd förklarar hur han ser på sitt uppdrag och hur han ska reparera sina företrädares skador. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Ängelholmbolagens nya vd: ”Förtroende är något som måste förtjänas”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterades formellt Ängelholmshem och Ängeholmslokalers nya vd Mikael Bornandersson. Efter måndagens avslöjande om misskötsel i bolagen står krishantering först på agendan.

De kommunala bolagen försattes i måndags i kris efter avslöjandet om missförhållanden och eventuellt brottsliga handlingar från bolagets ledning.

En vd fick sparken tillsammans med sin företrädare och styrelsen arbetsbefriades. Men redan nu finns ny ansvarig chef på plats.

– Mitt uppdrag är inte att titta bakåt och hitta någon skyldig, det får andra göra. Utan jag ska säkra driften av bolaget, säger Mikael Bornandersson, nytillsatt interim vd.

Rekryterat utifrån

Hans senaste företrädare, Peter Scharff, rekryterades inifrån företaget men hann bara sitta på tjänsten i fyra veckor innan revisionsrapporten slog ner och skakade om verksamheten. Denna gången ville kommunen inte upprepa sitt misstag.

– Jag tycker det är viktigt att vi nu får in någon utifrån som kan titta över detta, och som inte är märkt av det som varit tidigare, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Tänker följa lagen

Bolagens föregående ledning ska medvetet ha brutit mot lagen mot offentlig upphandling. Den tidigare vd:n Benth Jensen ska enligt rapporten ha förklarat det med att det var en lag som inte passade deras verksamhet.

– Det finns alltid tolkningsutrymme i lagar men när det gäller tillämpningen i ett kommunalt bolag ska man alltid se till att ligga på rätt sida. Finns det tveksamheter ska man alltid stämma av med den kompetens och expertis som finns hos kommunen, säger Mikael Bornandersson som kommentar till företrädarens citat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.