Flera tidigare anställda inom Ängelholmslokaler vittnar om ”militär toppstyrning”. Foto: SVT

Tidigare vd om bristen på upphandling: Passar inte vår verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om upphandling passar inte oss. Så förklarade Ängelholmslokalers och Ängelholmshems före detta vd Benth Jensen varför flera byggen sattes igång utan någon konkurrens om priset. Samtidigt vittnar flera tidigare anställda om ”militär toppstyrning” inom företaget.

Slutkostnader som sköt i höjden. Upphandlingar som aldrig gjordes. Granskningen av Ängelholmshem och dotterbolaget Ängelholmslokaler har lett till att bolaget och dess nu avskedade ledning, vd Peter Scharff och den tidigare vd Benth Jensen, nu är polisanmälda för trolöshet mot huvudman.

KPMG:s granskning av de två kommunala bolagen handlar om ett företag som bollade med miljontals kronor – ibland i strid mot lagen.

Tio byggprojekt av olika slag har granskats i ett stickprov. Det är bland annat nya förskolor, äldreboende som byggs om, nya bostadshus och brandskyddsåtgärder.

Kommunen anmäld för lagbrott

Flera av dem har något gemensamt: Slutkostnaden överskred budgeten med råge. Och det har inte gjorts någon upphandling i enlighet med lagen om offentlig upphandling, LOU.

Totalt handlar det om byggen för runt 100 miljoner som gått direkt till olika företag utan den priskonkurrens som en upphandling ska ge.

Benth Jensens förklaring att lagen inte passade företaget kan kosta kommunen betydande summor i böter. På tisdagen anmälde Ängelholm sig själv till Konkurrensverket för brott mot upphandlingslagen.

Militär ledarstil

Samtidigt har före detta anställda vittnat om en tuff arbetsmiljö. De berättar om en ”toppstyrd organisation med militär ledningsstil”, om trakasserier och en skev kvinnosyn. Om anställda som gråter och har ont i magen.

”En dyster bild”, sammanfattar KPMG i sin rapport.

Lars Nyander (S), kommunstyrelsens vice ordförande, säger att arbetsmiljön står på den långa lista över saker som nu ska granskas vidare.

Ny vd på plats

– Vi är nog alla i chock, ingen av oss trodde att ett kommunägt bolag kunde bete sig så här. Nu är vi mitt i ett skede där vi försöker samla oss och få en helhetsbild, säger han.

På tisdagen tillsattes en ny interim vd för Ängelholmshem och Ängelholmslokaler, Mikael Bornandersson.

– Jag har arbetat en del utomlands men nu har jag flyttat hem till Ängelholm. Jag tycker att det är ett utmanande uppdrag och uppskattar att nu få verka på hemmaplan, säger han.

Ta hand om personalen

Mikael Bornandersson har med sig en kollega, Tommy Samuelsson, som blir  ny bygg- och projektchef.

– Vi kliver in som ett team. Det första vi ska göra är att ta hand om personalen, det är det viktigaste. Sedan ska vi stärka banden med kommunen och ta itu med alla andra uppgifter som väntar, säger Mikael Bornandersson.

Det var Ängelholmhems och Ängelholmslokalers nya styrelse, ledd av Robin Holmberg (M), som utsåg den nya interimsledningen.

Varken Benth Jensen eller Peter Scharff har gått att nå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.