Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm, kommenterar bristerna i bolaget Ängelholmslokaler. Foto: Mergim Sulejmani

Allvarliga brister i kommunala bolag i Ängelholm: ”En chock”

Uppdaterad
Publicerad
En undersökning som Ängelholms kommun gjort visar stora brister i det kommunala bolaget Ängelholmslokaler. Så stora att bolaget nu har polisanmälts.
– Man har fört kommunen och många andra bakom ljuset. Det här är graverande, säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M).

Ängelholms kommun har gjort en genomlysning av Ängelholmslokaler, dotterbolag till Ängelholmshem. Anledningen är att man inte tycker att arbetet har fungerat som det ska. Bland annat har en rad projekt blivit för dyra och man har inte upphandlat projekten. Det säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg.

Klockan nio informerades fullmäktige om det som inträffat och därefter hölls en presskonferens.

På presskonferensen medverkade konsulter från KPMG för att berätta vad genomlysningen kommit fram till.

Brutit mot lagen

KPMG har gjort tio stickprovskontroller bland byggprojekt. Dessutom har man gått igenom hur arbetet fungerar. Och konsulterna rapporterar en hel rad brister, bland annat brott mot lagen om offentlig upphandling.

– Det finns styrdokument, men de efterlevs i väldigt liten omfattning, säger Johanna Kullenberg på KPMG som varit ansvarig för genomlysningen.

– Det framgår att Ängelholmslokaler vill ha så lite kontakt med kommunen som möjligt.

Genomlysningen av bolaget presenterades under en presskonferens på måndagen. Foto: Tove Hansson/SVT

Blivit dyrare än planerat

En sak som konsulterna slår ner på är att kommunen uttryckt åsikter om att hyrorna är för dyra i nyproduktion, vilket Ängelholmslokaler inte brytt sig om. Konsulterna tycker också att det är anmärkningsvärt att projekten blivit mycket dyrare än planerat, med tanke på att de upphandlats som helentreprenad. Bolaget har inte heller varit så intresserade av att dela med sig av information.

– Det har varit svårt att få ut material, säger Johanna Kullenberg.

– Bolagen har också stora budgetposter som man inte kan redogöra för. Vilket är anmärkningsvärt med tanke på att det handlar om skattepengar.

Bolagen har sammanlagt köpt in projekt för nästan 100 miljoner utan att det gjorts upphandlingar. Konsulterna menar att bolaget medvetet brutit mot lagen om offentlig upphandling.

– Det är ingen lag som man kan välja om man vill följa eller inte, säger Robin Holmberg.

”En chock”

KPMG skriver i sin rapport att bolagen genom sitt agerande nu saknar goda relationer med flera entreprenörer på marknaden. Leverantörer blir illa behandlade om de inte gör som bolagen vill. Och det var skakade politiker som kommenterade det som hänt.

– Det här var en chock för oss och vi måste gå till botten med det här, säger Liss Böcker (C) som är 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

I rapporten framgår också att anställda i Ängelholmslokaler upplever att det förekommer trakasserier på arbetsplatsen. Den som kritiserar något blir degraderad. Det förekommer också uppgifter om sexuella trakasserier.

Nu ska kommunen se över ägarstruktur och processer.

– Det som redan hänt är att vd:n har blivit avskedad idag och styrelsen i bolagen har avgått, säger Robin Holmberg.

En polisanmälan är inlämnad mot bolaget och mot tidigare vd Peter Scharff och hans företrädare på posten, Benth Jensen. Det handlar bland annat om trolöshet mot huvudman. Kommunen kommer också att anmäla sig själv till Konkurrensverket.

Vill ha med personalen

Kommunen ska nu går igenom konsultrapporten mycket noga. Man ska också träffa personalen. Robin Holmberg lovar att man ska ha med medarbetarna i det fortsatta arbetet.

Kommunen har redan kallat till en ny presskonferens på torsdag för att berätta hur arbetet fortskrider.

SVT Nyheter har sökt Peter Scharff, Benth Jensen och styrelsen för Ängelholmslokaler för en kommentar, men utan resultat.

Se hela presskonferensen här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer