Volleybollspelaren Isabelle Haak. Foto: Europeiska Volleybollförbundet/Anders Wiklund/TT

Isabelle Haak är Sveriges bäst betalda idrottskvinna

Uppdaterad
Publicerad

Volleybollproffset Isabelle Haak, 20, är en ganska anonym idrottsstjärna. Just nu uppges världsspelaren vara Sveriges bäst betalda idrottskvinna.

– Det är en stor grej här. Säger man Vakifbank så vet folk vad det betyder, säger Isabelle Haak om livet i Turkiet.

Isabelle Haak, 20, gjorde landslagsdebut redan som 14-åring. Sedan dess har hon spelat tre säsonger i franska och italienska ligan.

I somras tog hon ytterligare ett steg och flyttade till turkiska storklubben Vakifbank.

Enligt uppgifter i italiensk media har Isabelle Haak en årslön på ungefär 10,6 miljoner kronor i Turkiet – vilket lär göra henne till Sveriges bäst betalda kvinnliga idrottare.

– Det är överdrivet. Det är tråkigt att det ska dra så mycket uppmärksamhet med lönerna. Sverige är ett väldigt litet land och det drar väl till sig fler läsare, säger hon.

Siktar på OS 2024

Storasystern Anna har flyttat från USA för att bli volleybollproffs i Frankrike. Att spela i samma klubb vore en dröm för Haak.

– Det hade varit jättekul. Vi får se hur hon trivs sitt första år. Vi pratar väldigt mycket nu när vi båda har samma livsstil, säger Isabelle Haak.

I somras åkte Sverige – utan en skadad Isabelle Haak – ur Golden European League, högstadivisionen. En nyckel för att utveckla landslaget är att få ut fler spelare i Europa, menar Isabelle Haak.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har sedan 2018 med det kvinnliga volleybollandslaget i sitt stödprogram.

TT: Så målet för landslaget är OS 2024?

– Vi har sagt att vi ska kvala in 2024, ta medalj 2028.

Isabelle Haak

Namn: Isabelle Haak

Född: 11 juli 1999 (20 år)

Från: Lund

Längd: 1,94 meter

Klubbar: Engelholms VS (2012–16), Béziers (2016–17), Scandicci (2017–19), Vakifbank (2019–)

Meriter: Två SM-guld, två utmärkelser som årets spelare i elitserien i volleyboll, vinnare av poängligan i Frankrike och Italien.

Aktuell: Som ett stjärnförvärv i turkiska storklubben Vakifbank. Laget har vunnit klubblags-VM tre gånger, europeiska Champions League fyra gånger och turkiska ligan elva gånger. Ligaspelet börjar på lördag då Vakifbank, som är regerande mästare, tar emot Aydin BSB i Istanbul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.