Kvarglömda kläder i maskiner, torktumlare fulla med damm och smutsiga golv. Problemen har pågått i flera år och hyresgästerna är delade i två läger.
Nästan dagligen får kvartersvärden Ronny Johansson in samtal från hyresgäster som tröttnat på slarviga grannar och efterlyser krafttag.
– Det sköts jättedåligt och ser bedrövligt ut. Är det ostädat då vill man inte gå in och städa efter någon annan. Det blir en ond cirkel, säger han.
Hos andra bostadsbolag
Enligt Anna-Carin Skoglund, fastighetschef på Ängelholmshem, har flera andra kommunala bolag i Skåne redan testat kameraövervakning med gott resultat.
– Vi har köpt in en flyttbar kamera som vi vill testa att sätta upp. Men den ska också kunna användas på andra utsatta ställen – källare som drabbats av inbrott eller soprum där det inte sorteras ordenligt, säger hon.
Inget tillstånd krävs
Det krävs inget tillstånd för att sätta upp kameror men Datainspektionen gör ändå en bedömning om huruvida det är lagligt eller inte utifrån dataskyddsförordningen, GDPR. Det krävs starka skäl för att sätta kameror i bostadshus och boendemiljö.
– Vi inser att detta kan vara ett gränsfall. Där man noga måste väga integritet kontra nytta och det är inte alls säkert att vi kommer att sätta upp kameran i slutändan, säger Anna-Carin Skoglund som tagit upp frågan med Datainspektionen.