Statyn rådjur före och efter stölden. Foto: Georg Hermann och Minna Korsgren/SVT

Bronsstaty värd 300 000 kronor stulen i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en bronsstatystöld har inträffat i Helsingborg. Denna gången är det statyn ”rådjur” som tjuvarna tagit – efter att ha stått 70 år på samma plats.

Statyn har stått på Lussebäckstorget sedan 1950-talet och har ett uppskattat värde på 300 000 kronor. Någon gång i helgen blev den stulen.

– Vi behöver göra det svårare att stjäla, samtidigt så vill man inte göra ingrepp på konsvterket. Lösningen kanske är att vi måste bli bättre på att prata om det offentliga rummet, säger Cecilia Engström (KD) Kulturnämndens ordförande.

Statyn som var fastgjuten på ett fundament, gjorde det relativt besvärligt för tjuvarna att stjäla.

– De gick inte att lyfta bort den, därför sågade tjuvarna av benen, säger Eva Lotta Hermansson Truedsson polisenspresstalesperson.

Stjäls för sitt metallvärde

Bronsstatyer är ett attraktivt stöldgods för tjuvar. Men de är inte värdet på konstverket som lockar.

– Man förstör ju konstverket när man sågar av benen så det är föga troligt att man vill åt värdet på konstverket. Man kan ju misstänka att det är metallvärdet man vill åt, säger Eva Lotta Hermansson Truedsson.

Trots att metallvärdet många gånger är lägre än värdet för själva konstverket.

Flera vandaliseringar och stölder

Det är tredje gången under det senaste halvåret som någon ger sig på ett offentligt konstverk i staden. Tidigare var det Lejonhuvudet av brons vid Sofiakällan och kopparkonstverket Hästen i Kopparmölleparken.

– Det är allvarligt förstås, det är på något sätt vårt gemensamma som stjäls och förstörs, säger Cecilia Engström (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.