Arbetsförmedlingens sektionschef i Bjuv Hanna Åstrand ser ljust på framtiden för de som nu letar ny sysselsättning efter att Findus flyttar produktionen från Bjuv till Tyskland. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen hoppfulla för Findus-anställdas framtid

Publicerad

Den senaste tiden har Arbetsförmedlingen funnits nära de anställda på Findus som snart har jobbat sin sista dag på företaget. Ett 50-tal har fått hjälp vidare till nya arbeten och studier.

Det var i slutet av mars 2016 som de runt 650 anställda på Findus-fabriken i Bjuv fick reda på att de deras arbetsplats skulle lägga ned. Sedan dess har Arbetsförmedlingen haft tät kontakt med de anställda och sedan slutet av sommaren har de även haft ett eget kontor på fabriken.

– Det är klart att det har varit en omställning för personalen på Findus. Vi har full förståelse för att man har kommit olika långt i sin process men att vi gärna är med som ett stöd för att stötta på den nya vägen som man nu behöver ta, säger Hanna Åstrand som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Bjuv.

Hon är hoppfull inför framtiden för de som nu jobbar sina sista dagar på Findus. Hon ser att arbetsmarknaden i Skåne är stark och uppskattar att 50 av de runt 200 personer som har tagit kontakt med Arbetsförmedlingen sedan beskedet om fabrikens nedläggning nu har fått hjälp till vidare arbete eller studier.

– Merparten har varit intresserade av att komma vidare för nya möjligheter. Sen om det är arbete eller studier är väldigt individuellt, säger Hanna Åstrand.

Arbetsmarknaden för de som nu är anställda på Findus är enligt Hanna Åstrand god. Hon ser att det finns behov bland arbetsgivare av den kompetens som finns på Findus-fabriken idag. Av de som har blivit hjälpta till nya jobb har många fått anställning inom industri-, lager- och livsmedelsbranschen.

– Även om man bor i Bjuv så innebär ju inte det att man kan arbeta enbart i Bjuv utan vi ser även i närområdet, till exempel i Skåne län där det finns många lediga jobb ute för tillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Findus lägger ner i Bjuv

Mer i ämnet