Emma Björk är en av 108 ungdomar som fått sommarjobb inom kommunen. Hon trodde inte att det skulle bli av. Foto: Leonroa Toplica/SVT

Åstorps kommun har fler sommarjobbare i år trots pandemin

Publicerad

I år har totalt 108 ungdomar fått kommunala sommarjobb i Åstorp. Det är alltså 40 fler feriejobb jämfört med 2019 trots coronapandemin.

– Sommarjobbet är det första steget in på arbetsmarknaden så det har stor betydelse för framtiden, säger Paul Nilsson, områdeschef på arbetsmarknadsenheten i Åstorp.

Förra året hade Åstorps kommun 68 feriejobb.

– Det har varit en utmaning för ungdomar att hitta jobb både inom privat och offentlig sektor. Inom handel, restaurangnäring och äldreomsorgen brukar vi ha många placeringar men nu har det tagit stopp, säger Paul Nilsson.

”Finare i kommunen”

Men i år har coronapandemin tvingat kommunen att komma med kreativa lösningar, som nu resulterat i 40 fler jobb än 2019.

– Arbetsmarknadsenheten har tillsammans med kultur och fritidsförvaltningen och tekniska kontoret skapat miljögrupper där ungdomar får sommarjobba genom att utföra grönytearbete och enklare miljöarbete. Det blir också en win-win situation då det blir finare i kommunen.

Ekonomiska förutsättningar har skapats då kommunen har använt sig av statliga medel.

– Vi har haft som målsättning att utnyttja den delen till sista kronan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.