En av männen som är åtalad för mordplanerna på en 35-årig helsingborgare är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Foto: Polisen

Nordvästskåningar åtalade för mordplaner misstänks för andra grova brott

Publicerad

Två nordvästskåningar som åtalats i den stora mordplanshärvan är även misstänkta för flera andra grova brott – bland annat har den ena mannen ställts inför rätta för att ha smugglat in över 100 kilo amfetamin till Sverige.

På måndag inleds rättegången där tio personer är misstänkta för förberedelse till mord. Det fanns långtgående planer på att mörda en helsingborgare i 35-årsåldern, som beskrivs som en tung bricka i den kriminella miljön.

En av de åtalade, en nordvästskåning i 40-årsåldern, pekas ut som den person som beställt mordet och rekryterat personer att utföra dådet – men mannen själv blev i stället måltavlan.

Misstänks ha smugglat in 100 kilo amfetamin

SVT Nyheter Helsingborg kan nu berätta att han också är misstänkt för flera andra grova brott – bland annat för synnerligen grov narkotikasmuggling. I åtalet, som kom under förra året, beskrivs det att mannen tillsammans med andra smugglat in över 100 kilo amfetamin in i Sverige via Trelleborg under våren 2020.

Han är också misstänkt i en stor penningtvättshärva.

Nordvästskåningen ska ha tvättat pengar vid ett växlingskontor i centrala Stockholm. Mannen misstänks för att under en 15 månader lång period slussat 38 miljoner kronor genom växlingskontoret.

Begått brott tillsammans med annan nordvästskåning

Ytterligare en nordvästskåning, en man i 30-årsåldern, som är en av de tio som åtalats för mordplaner, är också misstänkt för andra grova brott. Han åtalades under förra året för flera fall av grovt vapenbrott och grovt penningtvättsbrott. Flera brott ska ha skett gemensamt med den andra nordvästskåningen.

Domen mot de två männen kommer i slutet av januari.

Växlingskontoret i Stockholm väckte i åratal polisens misstankar – det är här som nordvästskåningen misstänks ha tvättat närmare 40 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens bilder visar: Kontanter gömdes innanför taket Foto: Per Leandrsson/SVT/Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer