Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Donald Pihlblads kritik mot att bärgarbilar inte kallades in direkt när fordon började fastna på E22. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Bärgarens kritik: ”Stoppet på E22 hade kunnat kortas flera timmar”

Publicerad

Han har jobbat som bilbärgare under en stor del av sitt yrkesliv. Nu riktar Donald Pihlblad hård kritik mot att bärgningsbilar inte kallades in redan under snöovädrets första timmar.

– Då hade mycket av kaoset kunnat undvikas, säger han.

Närmare 1 000 bilar blev insnöade på E22 mellan Hörby och Kristianstad den 3 januari. Många satt i sina bilar hela natten och morgonen innan de kunde evakueras.

Donald Pihlblad, som driver en stor bärgningsfirma med verksamhet i bland annat Helsingborg, är säker på att läget hade blivit helt annorlunda om arbetet inletts direkt.

E22 avstängd efter snökaos

– Då hade stoppet blivit betydligt kortare. Svårt att säga exakt men vi pratar om ett många, många timmar kortare stopp. Det brukar inte fungera så här. Denna gång är det något som fullständigt fallerat, säger han.

Ni lever på att bärga bilar: Talar du inte i egen sak när du säger att bärgare borde ha skickats ut direkt?

Om vi börjat direkt hade det kanske räckt med några timmars arbete. Nu blev det så att vi bärgade i över ett dygn.

Trafikverket vill i nuläget inte kommentera Donald Pihlblads kritik utan hänvisar till de utvärderingar som ska göras av Trafikverket och länsstyrelsen i Skåne.

– Det är precis sådana saker vi ska titta på. Det är klart att vi inte är nöjda men jag är säker på att vi kommer kunna ta reda på varför det blev som det blev, säger Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet