Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar Kemira kemis vd Peter Kihlgren att företaget inte planerar att bli klimatneutralt 2030. Foto: SVT

Beskedet från tunga industrin i Helsingborg: Målet är nollutsläpp först 2045

Uppdaterad
Publicerad

Industrin i Helsingborg har sänkt sina utsläpp sedan 2010. Men kommunens dröm om helt klimatneutrala fabriker till 2030 grusas av bristen på fossilfria alternativ.

Se Kemira kemis vd berätta om varför de inte kan bli klimatneutrala 2030 i klippet ovan.

Ungefär 15 procent av den fossila koldioxiden som släpps ut i Helsingborg kommer från industrin. Den största boven är naturgasen som flera industrier är beroende av i sin produktion.

Helsingborgs klimatmål

De företag som SVT Nyheter Helsingborg har haft kontakt med säger att man gärna vill gå över till ett fossilfritt alternativ men att det i dag både är dyrare och en bristvara.

Kemira kemi är kommunens största användare av naturgas.

– Tekniskt sett skulle vi kunna byta ut naturgasen mot biogas eller fossilfri vätgas, men det finns flera hinder, säger Peter Kihlgren, vd på Kemira kemi i Helsingborg.

Biogas dyrt och en bristvara

När det gäller biogasen är den framförallt betydligt dyrare än naturgasen. Det finns heller inte tillräckligt mycket biogas, enligt Peter Kihlgren.

När det kommer till vätgasen är elförsörjningen ett problem i elområde 4 som Skåne tillhör.

– Det finns inte tillräckligt med effekt i elsystemen så vi kan inte producera koldioxidfri vätgas lokalt idag, säger Peter Kihlgren.

Globalt mål till 2045

Kemira kemi har över 57 fabriker i stora delar av världen och har som globalt mål att bli klimatneutralt år 2045.

Något löfte om att bli klimatneutralt lokalt i Helsingborg till år 2030, kan Peter Kihlgren inte ge.

– Jag kan inte säga att vi har en strikt plan för det, nej. Klimatfrågan är trots allt global och vi jobbar med de här frågorna på koncernivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborgs klimatmål

Mer i ämnet