Beslutet: Det blir ett idrottshögstadium i Helsingborg

Publicerad

Nu har Skolinspektionen godkänt starten av en ny idrottsskola för elever i årskurs 7-9. Initiativet kommer från Helsingborgs IF men många lokala idrottsföreningar vill vara med på tåget.

Det är Prolympia som kommer att driva skolan. Företaget har redan idrottsgrundskolor på flera orter i landet. Skolan i Helsingborg kommer bli den tionde.

– Vi har inte försökt etablera oss i Helsingborg helt på eget bevåg, det kommer från en reell efterfrågan från föreningslivet med HIF i spetsen, säger Henric Lilja som är idrott- och marknadsansvarig hos Prolympia Syd.

Den nya skolan blir ett högstadium med elever i årskurs 7-9 och plats för 336 elever.

Oklart var skolan ska ligga

Men det kvarstår fortfarande några frågetecken. Tillståndet att starta skolan gäller tidigast från höstterminen 2020 – men det kan även dröja till året efter. Det är heller inte helt klart var skolan kommer ligga. Ett aktuellt förslag är Olympiaområdet.

– Vi har tittat på ett antal lokaler men inte skrivit något fastighetsavtal än, säger Henric Lilja.

I inledningsskedet var det framförallt sex föreningar som stod i centrum för satsningen, men nu har fler visat intresse.

Inte bara fotboll

– Vi har väl varit loket och haft den första kontakten med Prolympia och försökte driva frågan gentemot kommun och övriga idrottsföreningar, säger Jonas Ohlander som är ungdomsansvarig i Helsingborgs IF. Vår ambition är att det ska vara så många idrotter som möjligt som är representerade och en mix av killar och tjejer.

– Vi ser skolan som en superviktig del i våra ungdomars liv, fortsätter han. Det är inte bara fotboll, det är skola också, man måste ha en dubbel karriärsplan.

Ökat behov av grundskoleplatser i centrum

Allt fler barnfamiljer flyttar till Helsingborg och det skapar ett större behov av fler grundskoleplatser. Om fem år räknar kommunen med att ha drygt 850 fler elever i årskurs 7-9 än idag.

För att bemöta behovet planerar kommunen även en grundskola på H+området i hamnen på några års sikt. Och just i centrum finns enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Winberg Nordström (L) ett ökat behov.

– Vi ser nu en utveckling att barnfamiljer väljer att bo kvar, tidigare såg vi att dessa familjer flyttade ut från centrum, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.